- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un manager de spital cere ca absolvenții de medicină să fie obligați să lucreze în România: „În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Ar fi normal să dea ceva înapoi”

29 Jul, 22:12 • Bocioacă Bianca
Managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, Alina Ion, cere ca absolvenții de medicină să fie obligați să profeseze în România.
Un manager de spital cere ca absolvenții de medicină să fie obligați să lucreze în România: „În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Ar fi normal să dea ceva înapoi”

În contextul în care tot mai mulți medici aleg să plece în străinătate, Alina Ion, managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon susține că absolvenții de medicină ar trebui să fie obligați să rămână în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici.

Managerul cere ca aceștia să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara României doar după ce achită statului cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului.

Absolvenții de medicină, obligați să lucreze în țară

Citește și: Cu locul asigurat în Medicină, o tânără din Buzău olimpică la Biologie vinde roșii la o tarabă din Piața Centrală„Sute de milioane de euro cheltuiește statul român cu școlarizarea medicilor. Dacă în 1990, în România profesau în jur de 39.000 de medici, în ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 40.000 de medici, care au ales să plece în străinătate, după ce și-au încheiat studiile de specialitate.Susțin întrutotul libertatea, deci și libertatea de mișcare a medicilor. Însă, la fel de ferm, susțin și că românii merită să fie tratați bine, în conformitate cu eforturile financiare pe care le fac pentru a pregăti specialiști.Studiile de specialitate în medicină comportă cheltuieli mari din partea statului, în primul rând cu salariile pe care le plătește lunar medicilor rezidenți. În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Deci, primesc salarii atât de mari, în timp ce se pregătesc, în timp ce nu au responsabilitate pentru viața bolnavilor, în timp ce învață meserie de la medicii specialiști. Nu învață gratis, ca în facultate. Primesc bani pentru că se pregătesc să devină medici primari, specialiști.Acești bani nu pică din cer, ci vin de la fiecare dintre noi, prin contribuții deloc puține plătite statului. Consider că ar fi normal ca acești tineri medici să dea ceva înapoi statului care i-a susținut și, indirect, fiecărui pacient în parte.Citește și: TOP salarii în România anului 2022: Angajaţii din Medicină, HoReCa, Turism au avut creşteri substanţialeSpunem adesea că statul român trebuie să fie mai atent cu fiecare pacient. Atenția crescută acordată pacienților coincide cu atenția pe care o acordă fiecărui medic și care, după ce s-a specializat în România, dorește să lucreze în afara granițelor. Consider că libertatea lor de mișcare nu poate fi îngrădită, dar datoria pe care o au față de țara lor, trebuie plătită.Principiul este cât se poate de simplu: orice medic care s-a specializat pe banii statului român, dar care nu dorește să profeseze în România, să aibă două variante:

  1. să profeseze în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici;
  2. să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului”, a scris managerul pe pagina sa de Facebook, potrivit g4media.ro.