- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Un mare furnizor de energie electrică schimbă contractele. Noile clauze sunt draconice: Ai întârziat o zi cu plata, ţi se pun penalităţi

13 Nov, 17:59 • Gabriela Andreescu
CEZ Vânzare, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică din România, a schimbat luna trecută contractele și a modificat clauzele referitoare la plata facturii.
Un mare furnizor de energie electrică schimbă contractele. Noile clauze sunt draconice: Ai întârziat o zi cu plata, ţi se pun penalităţi

Decizia îşi va arăta efectele chiar din prima zi de iarnă, mai ales luând în considerare scumpirile masive din piaţă şi de greutatea cu care oamenii îşi plătesc facturile. Marea problemă este că facturile la energie electrică în format tipărit ajung la destinatar, de cele mai multe ori, după data scadentă.

Principala noutate comunicată de CEZ se referă la anularea perioadei de grație la plata facturilor de energie electrică pe care compania o oferea clienților casnici. Astfel, aceștia nu mai au la dispoziție 30 de zile după data scadentă de plată a facturii pentru a plăti fără penalități, ci le vor suporta imediat după expirarea datei scadente de plată, informează economica.net.

În actul adiţional este menţionat că „Art. 3. Se elimină din contract clauzele referitoare la perioada de graţie, precum: Clientul beneficiază de o perioadă de graţie la plata facturilor emise pentru serviciul de furnizare a energiei electrice de 30 zile de la data scadentă. Astfel, dacă clientul achită contravaloarea facturilor în termen de maxim 30 zile de la data scadentă, acesta nu datorează penalităţi de întârziere şi nu este preavizat pentru deconectare“, se arată în informarea transmisă clienților.

În plus, furnizorul de energie electrică își sperie clienții cu măsuri draconice în cazul neplății facturilor la timp:

“Neîndeplinirea obligațiilor de plată de către Client în termenul de scadență are drept consecință preavizarea clientului pentru deconectare, precum și plata unor penalități de întârziere, după cum urmează:

  1. Penalitățile de întârziere sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligațiilor bugetare, stabilit conform prevederilor actelor normative în vigoare

  2. Penalitățile de întârziere sunt datorate începând cu prima zi după data scadenței și până în ziua plății (exclusiv)”.

CEZ Vânzare, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică din România, a schimbat luna trecută contractele și a modificat clauzele referitoare la plata facturii. Sursa foto: Economica.net
CEZ Vânzare, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică din România, a schimbat luna trecută contractele și a modificat clauzele referitoare la plata facturii. Sursa foto: Economica.net

CEZ arată că prevederea va intra în vigoare începînd cu data de 1 decembrie și, în situația în care clientul notifică firma despre refuzul de a o accepta, contractul de furnizare va fi denunțat unilateral.

Situația a fost prezentată deja în presa locală, Gazeta de Sud relatând despre situație. Publicația a solicitat explicații de la companie, iar aceasta a motivat decizia prin situația dificilă cu care se confruntă toți furnizorii de energie electrică ca urmare OUG 119/2022, care a intrat în vigoare la 1 septembrie.

“Modificările referitoare la eliminarea din contract a perioadei de grație sunt o consecință a prevederilor Ordonanței 119/2022 care nu include soluții pentru lipsa de lichiditate a furnizorilor de energie. În acest moment, furnizorii de energie electrică susțin în avans sprijinul pentru clienți, urmând ca statul să le deconteze diferența dintre prețul plafonat și cel real al energiei, care este cu mult mai mare”, a explicat CEZ Vânzare pentru Gazeta de Sud.

CEZ Vânzare este firma de furnizare deținută de grupul ceh CEZ în România, care a fost cumpărată, odată cu toate celelalte active (distribuția, parcul eolian din Dobrogea, microhidrocentralele din Caraș) de către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), într-o tranzacție totală de 4,7 miliarde de lei.

CEZ Vânzare are circa 1,38 milioane de clienți casnici și comerciali, primii situați în special în zona Oltenia, acolo unde grupul controlează și compania de distribuție.

Citește și: Târgul de Crăciun din Bucureşti se deschide peste o săptămână! Brad uriaș, patinoar și roată panoramică, în Piaţa Constituţiei

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult