- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou drum montan a fost reabilitat după mai bine de 40 de ani. Poate face concurență Transalpina ori Transrarău

10 Jan, 13:47 • Cornel Ghimeșan
Un nou drum superb din România a fost reabilitat complet după mai mult de 40 de ani. Este vorba despre Drumul judeţean Dieci-Dezna, din județul Arad, un drum montan care ar putea face concurență Transalpina ori Transrarău.
Un nou drum montan a fost reabilitat după mai bine de 40 de ani. Poate face concurență Transalpina ori Transrarău

Drumul judeţean Dieci-Dezna, un tronson de 11,3 kilometri lungime, pe care nu s-a mai intervenit substanţial de peste 40 de ani, va putea deveni un drum asemănător Transalpinei, spune preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca. Reabilitarea acestui drum montan a costat peste 4 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean.

Drumul va lega staţiunea Moneasa de DN7 Arad-Deva. Este un proiect important care vine în completarea drumului judeţean Juliţa-Mădrigeşti, de 29 km, scrie businessmagazin.ro.

„Păstrând, desigur, proporţiile, de la Juliţa la Dezna vom avea un drum asemănător cu Transalpina, doar de interes judeţean, într-o zonă poate chiar mai pitorească. La prima vedere, un astfel de proiect poate genera nişte întrebări cu privire la oportunitate, întrucât drumul traversează comunităţi mici şi dispersate, însă tocmai caracterul pauper al acestor comunităţi pledează pentru nevoia unei legături rutiere care să le pună în valoare ecosistemul şi să faciliteze mobilitatea oamenilor din zonă înspre bazinele industriale ale judeţului. Această mobilitate nu doar că îi va ajuta pe arădenii din comunităţile periferice să acceadă mai uşor la un loc de muncă, ci va fi o contribuţie suplimentară la combaterea depopulării micilor comunităţi de pe traseu”, a spus preşedintele Iustin Cionca.

Citește și: Iarna închide drumurile din România. CNAIR anunță pe ce sectoare de drum nu vor mai circula românii, începând de joi

Transalpina, cel mai înalt drum rutier din Romania

Transalpina
Transalpina, the highest road in Romania, crossing the Parang mountains

Transalpina ajunge până la o altitudine de 2145 m, în Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Muntii Parang, fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului.

Citește și: Anvelope de iarnă 2022. Au revenit ninsorile în România. Când trebuie să schimbe șoferii anvelopele, pentru a nu lua amendă

O altă șosea montană recent reabilitată este și TRANSRARĂU. Drumul face legătura între localitățile Pojorâta și Chiril a fost asfaltat în perioada 2014-2016 și ajunge la aproape 1500m până la Cabana Rarău.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult