- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou record negativ pentru România. La nivel european, țara a înregistrat cea mai mare rată a mortalității cauzată de accidentele rutiere

21 Feb, 18:17 • Lupu Alexandra
România nu se ține departe de recordurile negative! Statul român a înregistrat cea mai mare rată a mortalității cauzată de accidentele rutiere, la nivel european.
Un nou record negativ pentru România. La nivel european, țara a înregistrat cea mai mare rată a mortalității cauzată de accidentele rutiere

România este fruntașă în rândul statelor care au înregistrat cea mai mare rată a mortalității, cauzată de accidentele rutiere, citează profit.ro. Un clasament realizat la nivel european arată noul record negativ deținut de țară.

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața din cauza unui accident rutier a fost estimat la 20.600 la nivel european. Acest lucru atestă o creștere cu 3% față de datele înregistrate în 2021 și o scădere cu 10% față de 2019.

Accidentele rutiere: date la nivel european

Extinderea cazurilor tragice poate fi cauzată de reluarea nivelurilor de trafic după contextul pandemic. Progresele evidențiate la nivel european sunt unele inegale. Cele mai mari scăderi au fost identificate în Lituania și Polonia, de peste 30%. De asemenea, inclusiv Danemarca se bucură de o micșorare a numărului accidentelor rutiere care au dus la decesul unei persoane, mai exact, cu 23%.

Citește și: Încă se mai practică: O grupare din Bihor a înscenat accidente rutiere ca să ia bani de la societățile de asigurări. Daunele se ridică la 657.895 de lei

Cazurile din Irlanda, Spania, Italia, Franța, Țările de Jos și Suedia au rămas la fel, sau mai rău de atât, au crescut. La nivel european, 52% dintre accidentele rutiere au avut loc pe drumurile rurale, 39% pe cele urbane și 9% pe autostrăzi. Informațiile arată că trei din patru nenorociri au fost cauzate de bărbați. În cadrul cazurilor care au fost înregistrate, 45% dintre persoanele decedate erau șoferi sau pasageri, iar pe de altă parte, pietonii au reprezentat 18%. 19% este cifra estimată în rândul vehiculelor cu două roți, și de altfel, 9% este reprezentat de bicicliști.

accidentele rutiere
accidentele rutiere

Obiectivul de reducere al accidentelor rutiere care au cauzat decesul persoanelor a fost stabilit în 2018. UE și-a propus ca micșorarea să aibă loc până în 2030, cu 50%, fiind stabilită în Planul de acțiune al Comisiei pentru siguranța rutieră, dar și în Cadrul de politică al Uniunii Europene.

Responsabilii siguranței rutiere vor să obțină inclusiv obiectivul de zero decese cauzate de accidentele rutiere. Aceștia vor ca scopul să fie îndeplinit până în anul 2050, purtând denumirea de „Viziunea Zero”. În săptămânile următoare, mai multe propuneri vor fi prezentate de către Comisia pentru revizuire a Regulamentului TEN-T, care vor aborda securitatea rutieră din mai multe perspective, astfel încât drumurile europene să devină sigure.

România este fruntașa listei la nivel european. Au fost înregistrate 86 decese la un milion de locuitori, fiind cea mai ridicată rată a mortalității cauzată de accidentele rutiere. Statul român este urmat de Bulgaria (78) și Croația (71).

Vezi și: Fostul șef al Poliției Rutiere dă vina pe șoferii needucați, pentru accidentele cu morți de pe drumurile publice: „Românul nu știe să meargă pe autostradă. E vorba despre civilizație / Șoferii se bat cu polițiștii!”