- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un oraș din România va deveni complet independent energetic. Oamenii vor economisi milioane de lei cu ajutorul unor fonduri norvegiene

11 Oct, 08:30 • Gabriela Andreescu
Orașul Ocna Mureș din județul Alba va fi primul din România independent energetic. Acesta își va asigura integral energia electrică prin intermediul unui parc voltaic
Un oraș din România va deveni complet independent energetic. Oamenii vor economisi milioane de lei cu ajutorul unor fonduri norvegiene

Orașul Ocna Mureș, din județul Alba, devine primul din România independent energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, clădirii primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale, potrivit adevarul.ro.

Performanța se datorează unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic. Acesta cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, spune primarul localității, Silviu Vințeler.

Autoritățile estimează o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții. În prezent, acești bani sunt în mod normal cheltuiți pe facturile de curent pentru energia electrică a orașului însă, după realizarea investiției, orașul va deveni complet independent energetic.

Ocna Mureș va deveni primul oraș independent energetic din România
Ocna Mureș va deveni primul oraș independent energetic din România

Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească.

Te-ar putea interesa și: 1.4 miliarde de euro pentru România! Banii vin de la UE, pentru proiecte de independență energetică

Inițierea acțiunii a fost posibilă prin intermediul unei investiții cu fonduri norvegiene, valoarea fondurilor nerambursabile fiind de 559.100 de euro.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, a declarat primarul localității, Silviu Vințeler.

Autoritățile publice din orașul Ocna Sibiu sunt hotărâte să fie campioni la investiții.  O altă investiție publică foarte importantă pentru oraș este foarte aproape de finalizare. Un nou complex balnear construit de la „zero” ca urmare a unei investiții în valoare de peste 7 milioane de euro va fi inaugurat în viitorul apropiat. Recent a fost demarată etapa probelor tehnologice. Ulterior vor urma fazele de obținere a avizelor de la DSP și ISU și, în ultima fază, angajarea personalului care va deservi băile sărate.

Complexul beneficiază de bazine cu apă caldă și apă sărată. La bazinul mic de saramură, salinitatea va fi aproape de saturație și o temperatură mai mare, iar pentru cei care vor veni la tratament există și cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină și cu nămol.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult