- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

1.4 miliarde de euro pentru România! Banii vin de la UE, pentru proiecte de independență energetică

04 Oct, 14:03 • Bumbeneci Diana
În cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare, România a primit 1.4 miliarde euro. Banii sunt pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice.
1.4 miliarde de euro pentru România! Banii vin de la UE, pentru proiecte de independență energetică

1.4 miliarde euro primește România, în scurt timp. Banii sunt alocați pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU – planul UE pentru reducerea dependenței de gazele și petrolul rusesc – în cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (EcoFin). Evenimentul a fost desfășurat marți la Luxemburg.

1.4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică

Țara noastră este a șasea beneficiară din Uniunea Europeană a noilor fonduri alocate, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au ajuns astfel la un Acord general pe inițiativa REPowerEU, în cadrul reuniunii EcoFin de la Luxembourg, conform Agerpres.

Mai poți citi: Vouchere în valoare de 200 de lei la Lidl. Iată cât de ușor este să le obții

1.4 miliarde de euro pentru România! Banii vin de la UE, pentru proiecte de independență energetică
1.4 miliarde de euro pentru România! Banii vin de la UE, pentru proiecte de independență energetică

„Adoptarea în Consiliul Ecofin a propunerii REPowerEU demonstrează ce înseamnă, de fapt, solidaritatea UE și reacția rapidă, fermă și coordonată la crizele suprapuse cu care ne confruntăm. România va fi a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin REpowerEU, cu o anvelopă de aproximativ 1.4 miliarde euro.

Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%). În timpul negocierilor, suma obținută de România practic s-a dublat, față de propunerea inițială a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro„, a declarat Adrian Câciu, într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Prin Regulamentul aprobat în cursul acestei dimineți în Consiliul Ecofin, pe lângă cei 1.4 miliarde de euro, este aprobată o propunere susținută și de România. Este vorba despre propunerea ce face referire la posibilitatea includerii în noul capitol REpowerEU a unor măsuri privind independența energetică din Planul Național de Redresare și Reziliență, inițial, în condițiile recalculării anvelopei de granturi din alocarea inițială a Mecanismului de Redresare și Reziliență. Regulamentul oferă, în acest context, și posibilitatea combaterii sărăciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate.

„În același timp, se prevede posibilitatea acordării unor prefinanțări pentru statele membre care solicită acest lucru, în marja unui plafon de un miliard de euro pentru toate statele UE. Am speranța că votul de astăzi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind REpowerEU și în Parlamentul European, astfel încât să ne permită mai multe investiții care să conducă la creșterea independenței energetice și la combaterea sărăciei energetice. În același timp, adoptarea REpowerEU va facilita și actualizarea rapidă a Planurilor de Redresare și Reziliență”, a mai precizat ministrul Finanțelor.

Mai poți citi: Klaus Iohannis, noi declarații legate de schimbările climatice

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult