- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare

26 Oct, 16:29 • Bumbeneci Diana
Legea privind noile măsuri fiscal-bugetare a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis. Anunțul a fost făcut oficial de Administraţia Prezidenţială.
Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare

Președintele

României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung (PL-x 546/26.09.2023). Anunțul a fost confirmat oficial de Administrația Prezidențială.

Undă verde pentru măsurile de austeritate

Decizia finală vine după ce legea privind măsurile fiscal-bugetare a fost declarată constituţională, pe 18 octombrie, după cum a decis Curtea Constituţională.

„CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului.

În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a declarat atunci preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache.

CCR a decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, iar legea în ansamblul său este constituțională. Multe dintre măsuri ar fi trebuit să intre în vigoare încă de la 1 octombrie, însă problemele de pe scena politică au făcut ca procesul să fie blocat.

Pe 29 septembrie, USR și Forța Dreptei au atacat la CCR măsurile fiscale pentru care Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. Au semnat și doi deputați PNL. Cei care au semnat au fost Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină. Mai exact, atacarea la CCR a blocat intrarea în vigoare a pachetului legislativ.

Vezi și: VIDEO EXCLUSIV: Ali Gheorghe, bătrânul de 77 de ani care trăiește vânzând cărți la colț de stradă, în Ghencea. „Am un ajutor social de 170 de lei. Cum poți să trăiești așa?”

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Lista măsurilor oficiale

Noile taxe şi reducerea cheltuelilor discutate încă din iulie au ca obiectiv principal acoperirea găurii de 20 de miliarde de lei, de la bugetul de stat. Noul pachet al austerității este mult mai blând.

  • Taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru concerte şi festivaluri creşte de la 5% la 9%. Totul după ce ministrul Finanțelor a anunțat că TVA-ul în acest caz rămâne la 5%, iar premierul a susținut public, în repetate rânduri, că pentru evenimentele culturale, TVA trebuie să crească la 19%.
  • Salariul minim și salariile din construcţii vor fi adoptate prin acte separate.
  • Tichetele de masă vor fi acordate ca până acum sub formă de tichete sau pe carduri speciale.
  • Nu vor mai fi limitate la 2,5% cheltuielile din venituri pe care le pot face pentru târguri, petreceri câmpenesti sau activităţi sportive.
  • Guvernul nu va mai tăia toate posturile neocupate din primării şi Consilii Judeţene, asa cum se întamplă în administraţia centrală, ci le va reduce cu 10%.
  • Celelalte taxe care îi vizează pe românii de rând rămân neschimbate.
  • Toți angajații plătesc vor plăti CASS. Bugetarii cu salariul mai mare de 8.000 lei net vor pierde voucherele de vacanţă şi indemnizația de hrană, iar funcţia de şef de birou dispare.
  • De la 1 ianuarie 2024, se reduce numărul secretarilor de stat, iar posturile neocupate vor fi tăiate.
  • Pentru casele şi maşinile de lux se va plăti o taxă de 0,3%.
  • Şi firmele vor fi puse la plată: marile companii vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri.

Vezi și: Credite cu dobândă 0 pentru o categorie de români. Statul achită integral dobânda

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult