- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ungurii nu se potolesc! Așa-zisul ținut secuiesc și așa-zisul steag nu există în România. Reacții după răspunsul lui Bogdan Aurescu

08 Feb, 21:12 • Polojan Tudor
După ce, ieri, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, l-a chemat la minister pe ambasadorul Ungariei la București pentru a-i comunica răspunsul clar negativ în legătura cu arborarea așa-zisului steag al inexistentului ținut secuiesc, astăzi oficialii ungari au venit cu noi nemulțumiri.
Ungurii nu se potolesc! Așa-zisul ținut secuiesc și așa-zisul steag nu există în România. Reacții după răspunsul lui Bogdan Aurescu

Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul ungar se plânge că „steagul” secuiesc este „persecutat de 10 în România, în ciuda condamnării practicii de către instanța de la Strasbourg”. Nu se înțelege, totuși, cum un steag la unui ținut inexistent în România se vrea a fi arborat, scrie stiripesurse.ro.

„Ministrul român de externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei din cauza postării mele jubiliare pe Facebook și a declarat că nu există ținut secuiesc în România, prin urmare acesta nu poate avea niciun simbol. România a garantat drepturile naționale în fața puterilor învingătoare prin Tratatul Minorităților din 1919 și prin tratatele de pace care au pus capăt războaielor. Ministrul de externe Aurescu m-a făcut să mă întreb când va onora România datoria de 100 de ani și hotărârea Curții de la Strasbourg?”, a scris Nemeth pe Facebook.

Postarea vine în urma convocării de către Bogdan Aurescu a ambasadorului Ungariei, în urma primei declarații a lui Nemeth care pretindea dreptul arborării așa-zisul drapel al ața-zisului ținut secuiesc.

Mai citește și: Ouăle au ajuns la un preț record în România. Țara noastră înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri din UE

Bogdan Aurescu nu este de acord cu așa-zisulsteag al ținutului secuiesc/ sursa foto: hotnews.ro
Bogdan Aurescu nu este de acord cu așa-zisulsteag al ținutului secuiesc/ sursa foto: hotnews.ro

20 de minorități, dar nu avem ținut secuiesc

Aurescu a transmis ferm că nu există, undeva în România, nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire. Deci, prin urmare, nici acel ținut nu există, oriunde și-l imaginează ungurii ca fiind poziționat.

„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”, a informat conducerea MAE.

În România există 20 de minorități. Acestea au dreptul de a-și folosi însemnele specifice în privat sau în cadrul unor manifestații culturale sau religioase specifice fiecăreia în parte.

Istoria și geografia nu arată, nicăieri în această țară, un ținut al secuilor. Avem Mureș, Harghita și Covasna, nu ținut secuiesc.

Te-ar mai putea interesa și: Metrorex implementează noi servicii de încărcare a cardurilor. Unde și când se va putea face acest lucru. Magistrala 4 lăsată la o parte

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult