- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Urmează să plătim prețuri exorbitante pentru 1kg de carne. Avertismentul producătorilor: „Prețul furajelor s-a dublat! Prețurile la carne vor fi draconice”

04 Nov, 15:40 • Bumbeneci Diana
Din cauza situației actuale, următorii ani nu arată bine deloc. Se pare că pe viitor vom da mai mulți bani pe carne; ce puțin pe cea de oaie.
Urmează să plătim prețuri exorbitante pentru 1kg de carne. Avertismentul producătorilor: „Prețul furajelor s-a dublat! Prețurile la carne vor fi draconice”

Avertismentul a fost făcut de specialiștii din acest domeniu, mai ales ținând cont de faptul că Ministerul Agriculturii a decis să reducă din subvenția promisă în noul Plan Național Strategic (PNS).

Carnea va ajunge să coste și mai mult

În emisiunea „Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a purtat o serie de discuții cu mai mulți reprezentanți ai crescătorilor de ovine. Conform dezbaterilor, se pare că aceștia se plâng că îngrășarea mieilor este o activitate din ce în ce mai puțin rentabilă.

„În momentul de față, prețul la carnea de miel nu este cel corect, deși este un an foarte dificil pentru crescătorii de ovine din România. În primăvară am plecat de la 20-21 lei/kg, iar acum am ajuns la 12-13 lei/kg. În primăvară, prețul la kilogramul de furaj era undeva la 1,1-1,2 lei, acum furajul este 2-2,2 lei/kg. Astăzi, nu este rentabil să îngrași mielul pe fermă. Nu știu în continuare ce va fi, dar deocamdată suntem într-o situație extrem de dificilă”, a precizat Nelu Branga, crescător de ovine, președintele asociației Miorița din Chișineu-Criș.

Pe marginea acestui subiect, oierii sunt cu atât mai revoltați pe decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a tăia peste 50 de milioane de euro din bugetul alocat sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine în perioada 2023-2027.

Ai mai putea citi și: Situație alarmantă în Delta Dunării! Dispare definitiv șalăul! Motivele pentru care peștele preferat al românilor e pe cale de dispariție!

Urmează să plătim prețuri exorbitante pe carne. Avertismentul producătorilor
Urmează să plătim prețuri exorbitante pe carne. Avertismentul producătorilor

„Indiferent cum te numești, indiferent ce poziție ai, poți să fii ministru sau prim-ministru, președinte de țară, nu poți să iei o decizie unilaterală, fără să te consulți cu sectorul; această ajustare a sprijinului voluntar cuplat, care e cea mai importantă subvenție pentru oieri, să o faci după bunul tău plac și să îmi dai o explicație puerilă.

Sprijinul cuplat a fost conceput de mine, împreună cu echipa pe care o conduceam în Ministerul Agriculturii în 2014, și am scris foarte clar că vor primi sprijin voluntar cuplat animalele înscrise în registrul genealogic al raselor. Asta implică controlul de performanțe, organizarea reproducției și desfacerea producției. (…) Deocamdată, cei din MADR se bazează pe faptul că au niște salarii bunicele, din care pot trăi, dar să se uite la ceea ce este în țară. Toată lumea m-a întrebat care vor fi prețurile la carne. Prețurile la carne vor fi draconice, datorită faptului că acestea sunt politicile, asta se dorește”, a precizat profesorul Gheorghe Neață pentru AGRO TV.

Ai mai putea să citești și: 22 de milioane de euro pentru Aeroportul Timișoara. Grindeanu: „Cea mai importantă investiție din istorie. Acest Terminal să fie unul pentru plecări în Schengen”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult