- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Va avea România șanse să intre în Schengen? Mircea Geoană: „Subiectul Schengen este unul foarte dureros”

18 Apr, 18:23 • Bumbeneci Diana
Mircea Geoană a făcut declarații despre aderarea României la Schengen. Oficialul de la NATO susține că nivelul de ambiție al statului român nu este pe măsură.
Va avea România șanse să intre în Schengen? Mircea Geoană: „Subiectul Schengen este unul foarte dureros”

România luptă să adere la Schengen. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN soluțiile pentru ca România să adere în condiţii favorabile și mai ales cât mai rapid.

Geoană, declarații despre Schengen

Este adevărat că subiectul Schengen este unul foarte dureros și el este de fapt, mai degrabă simbolic, dureros, pentru că el reprezintă o acumulare de frustrare. Nu trebuie să ferim să ne ferim de aceste cuvinte. Este frustrare și mânie și asta poate să conducă fie la energie pozitivă pentru o schimbare pozitivă sau la o energie negativă care înseamnă abandonul proiectului, inclusiv abandonul proiectului național de către foarte mulți din cetățenii noștri.

Şi sunt mulți români care noi suntem atât de adaptabil și de inteligenți ca români, chiar și cei cu mai puțină carte, cei foarte educați cu toți suntem foarte inteligenți, ne descurcăm excepțional de bine, individual.

E interesant să vezi că în sondaje când întrebi cum crezi că o să fie viața ta răspunsul este o să fie OK şi la întrebarea cum o să fie țara, viața României… o cumplit. Deci e o anumită tensiune între dimensiunea individuală și dimensiunea colectivă și este e o chestie mai veche, de încredere”, a transmis Mircea Geoană.

Mai mult, oficialul a mai explicat că din punctul său de vedere, rezolvarea subiectului Schengen este o prioritate. Cred că rămâne prioritate pentru România, dar este decât vârful icebergului.

Mircea Geoană, despre Schengen
Mircea Geoană, despre Schengen

„Este o chestiune care nu este legată exclusiv de subiectul liberei circulații, ci de sentimentul că suntem încă undeva la periferia Europei, în timp ce a trebui să fim în centrul Europei în sensul propriu și politic. De acea cred că vorbesc din nou de nivel de ambiție.

Mie îmi pare rău că s-au pierdut foarte mulți din tinerii din toate ministerele și din toate instituțiile din România care au făcut o președinție de succes la Consiliul UE. Păi când mai găsești o șansă să ai sute și sute de tineri profesioniști care să învețe cea mai complexă și mai și mai grea meserie de a negocia subiecte și dosare europene?

Sentimentul meu este că s-au risipit. S-au întors acasă, da și sunt nefolosiți la justa lor valoare sau pentru că nu au fost folosiți la justa lor valoare  au aplicat la poziții, poziții sub ceea ce ar fi putut să obțină dacă ar fi avut și sprijinul statului român. Și e foarte mare nemulțumire.Niciun director general în comisie.

Deci, dacă mă apuc să vă spun nemulțumirile diasporei românești că trăiesc și mă întâlnesc des cu dânșii, sau a tinerilor români și tinere românce care lucrează în instituțiile europene.

Ei simt că statul român, de fapt, nu este partenerul lor. Nivelul de ambiție al statului român nu este pe măsură”, a completat Mircea Geoană.

Vezi și: Vestea zilei pentru sute de români. Guvernul va oferi noi vouchere în valoare de 4.000 de lei

Conform secretarului adjunct al Alianței, problema Schengen trebuie rezolvată cât mai rapid, dar problema mai de fond este că România trebuie să își joace cărțile un pic mai viguros.

Și mai este ceva. Sunt foarte multe coaliții cu geometrie variabile, funcție de subiect, în Europa, mai ales în UE, una este cu bateriile, alta este cu apărarea. Una este cu subiectul Schengen, alta este cu subiectul protecția mediului înconjurător,

Şi această capacitate de a juca cu alianțe multiple este foarte important. Deci, eu cred că reașezarea asta de raport de putere este în curs de derulare.

Eu, împreună cu Vasile Pușca și guvernul de care a făcut parte, am încheiat negocierile de aderare la UE. Eu știu ce am semnat acolo. N-am semnat atât de mult asimetrie de putere politică și economică.

N-am semnat așa ceva, n-am semnat că nu intrăm în Schengen, n-am semnat că nu intrăm în zona euro după 20 și ceva de ani. Deci poate că ne uităm care este contractul inițial și este o invitație de a renegocia contractul, dar nu în sensul de a brusca, nu în sensul de coliziune cu Occidentul, nu în sensul de a spune știți ce ne tratați ca o colonie. 

Depinde dacă te lași tratat ca o colonie, pentru că avem nevoie de Europa, avem nevoie de americani, avem nevoie de investiții, asta este clar, dar este o invitație la renegocierea contractului.

Și contractul este un contract de mai multă simetrie. Tot timpul, America va fi mai mare decât România, Germania, mai mare decât România, dar asta nu înseamnă că întotdeauna ești pe o poziție de inferioritate.

Este, cred eu, apelul meu pentru liderii români de azi și mai ales pentru tinerii țării noastre, din țară și din străinătate. Eu cred că vom ieși bine până la urmă„, a spus Mircea Geoană, Secretarul general adjunct al NATO, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: Cât ar trebui să fie pensia românilor pentru un trai decent. Marius Budăi: „Am spus-o şi în 2010, 2012 când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluţie”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult