- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vaccinarea antigripală 2022. Ce trebuie să știi în acest sezon

20 Sep, 07:57 • Bumbeneci Diana
Vaccinarea antigripală continuă să fie recomandată și în acest an. Medicii au transmis noi detalii de interes pentru populație.
Vaccinarea antigripală 2022. Ce trebuie să știi în acest sezon

Vaccinarea este prioritară, motiv pentru care campania educațională „Atlas Gripal: Totul despre gripă și vaccinare antigripală” continuă și în sezonul rece 2022-2023. Campania face referire la importanța imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților. În acest sens, specialiștii din domeniul sănătății afirmă că vaccinarea anuală împotriva gripei rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție, anunță Agerpres.

Vaccinarea, recomandată și anul acesta

Împreună cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), campania educaţională Atlas Gripal: Totul despre gripă şi Vaccinare Antigripală continuă şi în sezonul 2022-2023. Rolul platformei www.atlasgripal.ro este, încă de la lansarea acesteia, acela de a informa populaţia şi părinţii despre importanţa prevenţiei prin imunizarea antigripală în rândul copiilor şi adolescenţilor, despre complicaţiile bolii asupra organismului, precum şi despre opţiunile de vaccin disponibile pe piaţa din România„, se informează într-un comunicat.

Scopurile principale ale campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenţia şi reducerea severităţii bolii gripale. De altfel, se ia în calcul posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor şi a internărilor la unităţile de terapie intensivă, reducând în acest sens toată presiunea asupra sistemului de sănătate din țara noastră.

Citește și: Anvelope de iarnă 2022. Au revenit ninsorile în România. Când trebuie să schimbe șoferii anvelopele, pentru a nu lua amendă

În actualul sezon, pe platforma www.atlasgripal.ro a fost adăugat un nou conţinut interactiv, reprezentat de animaţii, care explică pe înţelesul tuturor, informații despre prevenirea gripei, precum şi despre importanţa imunizării prin vaccinarea antigripală. Platforma rămâne în continuare unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spaţiu digital ce oferă acces la informaţii sigure şi esenţiale în legătură cu gripa şi prevenția acesteia, se mai arată în comunicat.

vaccinarea antigripala
vaccinarea antigripala

Conform liderului Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Dina Mergeani, în sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne, extrem de importantă. Mai mult, această vaccinare este şi eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări cu virus gripal şi mai ales coronavirus.

De asemenea, în acest mod putem preveni posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar şi al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie şi poate dura până în luna mai„, a precizat Mergeani, citată în comunicatul de presă.

Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, Gindrovel Dumitra, recomandă vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinaţi gripal pentru prima dată pentru ca la sfârşitul lunii octombrie să poată finaliza schema de vaccinare. La ora actuală, spitalele din România se confruntă cu mii de copii bolnavi de pneumonie, iar medicii fac apel la părinți, să își protejeze mai mult copiii.

Se pare că nici bătrânii nu sunt ocoliți de virus. Aceștia fac parte din categoriile de risc, pentru care vaccinarea este extrem de recomandată.

Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice şi vârstnici, astfel încât să avem o protecţie asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în ţara noastră”, a afirmat Dumitra.

Doctorul specialist Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a oferit mai multe detalii, pe marginea acestui subiect. Aceasta este de părere că eficienţa vaccinului este „cât se poate de bună”, fiind estimată între 70- 90%, în funcţie de vârsta persoanei.

Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree. Complicaţiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicaţii în gripă. În această categorie de populaţie la risc sunt incluşi copiii mai mici de cinci ani, precum şi persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronşic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate şi persoanele de peste 65 de ani. Eficienţa vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcţie de vârsta persoanei pe care o vaccinăm„, a spus la rândul său dr. Victoria Aramă de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Mai poți citi și: Meteo octombrie 2022. Administrația Națională de Meteorologie a schimbat radical prognoza. Iată cum va fi vremea în fiecare regiune

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult