- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos și să meargă la export în Ungaria și Bulgaria

04 Apr, 12:36 • Andrei Alina
Vremea rece și vântul care suflă cu putere în aproape toată România are și părți bune. A crescut producția de energie eoliană.
Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos și să meargă la export în Ungaria și Bulgaria

Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos. Azi, la ora 05.00, de dimineață, 2.517 MW erau produși în eolian, în timp ce exporturile de electricitate erau de peste 2.650 de MW, un nivel record pentru o piață de energie care, în mod uzual, înregistrează deficite pe relația export/import, potrivit economedia.ro.

Exportul net s-a păstrat și pe timpul zilei. Din producția de 8.300 de MW, la export au mers 2.670 MW, ceea ce înseamnă o treime. 30% din producția de energie a României se exporta, azi, de dimineață, aproape toată fiind energie eoliană.

Citește și: Românii au avut un șoc la primirea facturilor la energie electrică! „Dacă dădeam la toată strada curent și nu venea atât”. Cum răspund furnizorii în fața acestei situații

Potrivit datelor OPCOM, pe fiecare interval orar, România este exportator net, iar beneficiarii exporturilor de energie de la noi sunt vecinii Bulgaria și Ungaria.

Capacitatea instalată în eolian este de circa 3.000 de MW. La o producție de peste 2.600 MW, înseamnă că, azi, aproape toate morile de vânt se învârt și produc curent.

Citește și: Orice angajat de la Hidroelectrica trebuie să știe asta! La ce venituri trebuie să se aștepte cei 3.640 salariați ai „perlei energiei românești”

Per total, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica, cu circa 6.500 MW putere instalată.