- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vel Pitar ajunge pe mâna mexicanilor. Cel mai mare producător de pâine a fost cumpărat de grupul Bimbo cu circa 200 de milioane de euro

16 Jan, 08:44 • Cornel Ghimeșan
Cel mai mare producător de pâine din România, Vel Pitar, a fost cumpărat de grupul mexican Bimbo. Valoarea tranzacției se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro.
Vel Pitar ajunge pe mâna mexicanilor. Cel mai mare producător de pâine a fost cumpărat de grupul Bimbo cu circa 200 de milioane de euro

Cel mai mare producător de panificație din România, Vel Pitar, a fost vândut grupului mexican Bimbo, unul dintre cele mai mari din lume din această industrie. Vel Pitar, era până acum controlat de fondul de investiții Broadhurst Investments. Conform surselor valoarea tranzacție se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro și a fost deja finalizată. Aceasta urmează a fi anunțată săptămâna viitoare pe bursa mexicană, unde este listat grupul Bimbo, odată cu redeschiderea acesteia, informează Profit.ro.

Citește și: Europa trebuie să se obișnuiască cu iernile călduroase, avertizează specialiștii. Vezi care sunt cauzele temperaturilor anormal de mari din ultima perioadă

Pe mâinile cui ajunge Vel Pitar

Grupul mexican Bimbo nu a optat și pentru achiziționarea business-ului de morărit Șapte Spice, deși este controlat de același fond de investiții american Broadhurst, la fel ca Vel Pitar. În România acesta este administrat de NCH. Vel Pitar a fost delistată de la bursă în 2006 de acționarul majoritar Broadhurst, condus de managerul Andrei Siminel. Vel Vitar era parte a grupului New Century Holdings (NCH), ale cărui afaceri sunt coordonate la nivel local de Andrei Siminel. Reprezentanții NCH au confirmat informațiile Profit.ro.

„Acțiunile societății Vel Pitar SA au fost vândute către grupul Bimbo. Vel Pitar este o companie deținută de investitori americani (NCH Capital), dar construită și condusă de o echipă exclusiv românească, pe un parcurs de peste 24 de ani.  Este cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din România, dar mai mult decât a fi un producător de „pâine”, Vel Pitar este o companie inovatoare.

Pentru echipa NCH România, această tranzacție reprezintă al 27-lea exit de mare succes din companiile deținute, la care se adaugă 873 de tranzacții de exit mai mici, dar de peste 50.000 euro fiecare, situând echipa NCH România în top 1% mondial ca IRR pe termen lung. Grupul de manageri români lucrează în continuare la atragerea de noi resurse prin European Investment Fund, NCH și alți investitori.

Suntem specializați nu doar în restructurarea companiilor, ci am evoluat în cei peste 20 de ani de când lucrăm împreună către creșterea companiilor administrate și atingerea potențialelor maxime de performanță”, au transmis aceștia pentru Profit.ro.

În ultimul an în care a raportat, 2021, Vel Pitar a înregistrat afaceri de 586,2 milioane lei și un profit net de 68,5 milioane lei, cu peste 1.900 de angajați. Compania a apărut pe piață în anul 2001, după ce Broadhurst Investment a preluat companiile românești din industria panificației Mopariv Vâlcea și Berceni București și le-a unit sub acest brand, alături de fabricile Granpan Tecuci și Panegrano Cluj.

Pâine Vel Pitar
Pâine Vel Pitar

Conform datelor analizate în toamna anului precedent aflăm faptul că industria panificației se află pe o pantă ascendentă, în top fiind Vel Pitar, cu o cifră de afaceri în 2021 mai mare cu 5% comparativ cu anul precedent. Grupul mexican Bimbo este activ din 1943 și este unul dintre cele mai importante la nivel global. Aceștia operează în 33 de state din America, Europa, Asia și Africa și 197 de brutării, având afaceri anuale de circa 15 miliarde dolari.

În Europa mai este prezent în Spania, Franța, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Elveția și Ucraina. Anul trecut, grupul Bimbo a raportat vânzări de 17,2 miliarde dolari și un profit net de 788 milioane dolari. Grupul are peste 100 de branduri, precum Marias, Takis, Canelitos.

Alte articole: În ce zile vor fi susținute simulările la BAC admiterea la liceu. Calendarul complet al probelor din 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult