- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru crescătorii de animale: se dau bani de la stat! Ce sume se dau și care sunt condițiile pentru accesarea ajutorului financiar

22 Jun, 11:22 • Bocioacă Bianca
Bani de la stat pentru crescătorii de animale. Un nou proiect OUG privind instituirea unei scheme de ajutor în sectorul creșterii animalelor a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Veste bună pentru crescătorii de animale: se dau bani de la stat! Ce sume se dau și care sunt condițiile pentru accesarea ajutorului financiar

Crescătorii de animale vor putea primi bani de la stat. Schema de ajutor are scopul de a acoperi costurile aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, dar și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al efectivului de animale, potrvit site-ului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Suma totală pentru schema de ajutor pentru perioada 2023 – 2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Valoarea ajtorului, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice este de maxim 60 de lei pentru taurine, bubaline și ecvine, 35 de lei pentru ovine și caprine și 100 de lei pentru porcine.

Citește și: Vești uriașe pentru crescătorii de animale! APIA oferă soluția salvatoare

Pentru testele efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, suma acordată pe cap de animal/an este de maxim:

  • 140 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte;
  • 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
  • 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte;
  • 35 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne;
  • 30 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină;
  • 36 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

Crescătorii de animale vor primi banii până la finalul lui 2023

Suma alocată pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maxim 39.000.000 lei credite de angajament, din care 16.926.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 22.074.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 24.000.000 lei credite bugetate, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 13.584.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Citește și: Noi norme pentru crescătorii de animale. Acestea sunt obligatorii dacă vor să încaseze bani de la APIA. Schimbări de la personalul fermei până la metodele de creștere

Potrivit Ministerului Agriculturii, intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice și de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic a efectivelor de animale.

Condiții pentru accesarea ajutorului financiar

Ajutoarele de stat sunt acordate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.