- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru românii din diaspora. Pașaportul expirat sau pierdut poate fi reînnoit fără deplasarea în țară

21 Nov, 21:00 • Bocioacă Bianca
Românii din Diaspora își pot reînnoi pașaportul expirat sau pierdut fără să se mai deplaseze în țară.
Veste bună pentru românii din diaspora. Pașaportul expirat sau pierdut poate fi reînnoit fără deplasarea în țară

Veste bună pentru românii din diaspora. În cazul în care pașaportul v-a expirat, a fost furat sau l-ați pierdut, există posibilitatea de a vă adresa misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României pentru a cere obținerea unui nou pașaport.

Noul pașaport simplu electornic nu se poate obține prin împuternicirea unei alte persoane din România, fiind necesar să vă prezentați personal la un consulat, potrivit Rotalianul.

Oficiile consulare ale Românmiei transmit datele direct în România, Ministerului Administrației și Internelor, care le supun verificării, le procesează, ca mai apoi să elibereze documentul. Pașaportul este trimis oficiului consular unde a fost depusă cererea, de unde poate fi ridicat documentul.

Citește și: Guvernul oferă 12.500 de lei pentru românii din diaspora, care se întorc să muncească în România

În cazul pașapoartelor pierdute sau furate, este necesară sesizarea autorităților locale de poliție și dobândirea unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, care va fi prezentată la consulatul român împreună cu depunerea cererii pentru noul pașaport.

Pierderea pașaportului se poate declara și la misiunea diplomatică sau oficiul consular, dar furtul acestuia se declară întotdeauna la poliția locală.

Ce trebuie să facă românii din diaspora pentru obținerea pașaportului

  • În primul rând, trebuie să vă prezentați personal la sediul cel mai apropiat al unui Consulat General al României de pe teritoriul țării în care vă aflați în străinătate pentru a solicita eliberarea noului pașaport. Prezența fizică este obligatorie la Consulat asta pentru că sistemul de procesare a paşaportului simplu electronic presupune preluarea electronică a fotografiei, semnăturii şi amprentelor solicitantului.
  • Al doilea pas este achitarea contravalorii pașaportului. Contravaloarea blanchetei pașaportului este de 59 de euro și se achită la misiunea diplomatică sau la oficiul consular la care depuneți cererea de eleiberare a pașaportului simplu electronic. Suma nu este perceputp ca taxă consulară, pentru că nu constituie venit la bugetul de stat, ci un cost de producție, care se virează către producătorul blanchetelor.
  • În al treilea pas se depune cererea pentru obținerea pașaportului simplu electronic. Solicitantul va primi un formular de cerere care este tipărit de sistemul informatic.

Pe lângă formularul dat de consulat, mai sunt necesare și anumite documente în original precum:

  1. Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoțitp de certificatul de naștere, în original.
  2. Paşaportul anterior (unde este cazul).
  3. În cazul declarării furtului paşaportului simplu, este necesară aducerea unei dovezi eliberate de poliţia statului de reşedinţă, însoţită de traducerea acestei dovezi, efectuată de către un traducător autorizat (actul se apostilează sau se supralegalizează de către misiunea diplomatică sau oficiu, după caz).
  4. Dacă pașaportul simplu este distrus/deteriorat, sunteți nevoit să prezentaţi documentul sau părți din acesta. Asta se aplică numai în cazul în care este posibilă identificarea documentului. Declaraţia de pierdere sau de distrugere a pașaportului, se completează pe formularul pe care îl veți primi de la Consulat.

Citește și: O nouă lege în România. Sunt luați în vizor românii din diaspora

Eliberarea pașaportuluiu nu se mai face în regim de urgență. Astfel, nu mai sunt percepute taxe de urgență pentru obținerea acestui tip de pașaport. Există, totuși, posibilitatea solicitării eliberării imediate a unui titlu de călătorie cu care vă puteți deplasa în țara unde veți obține pașaportul simplu electronic. Actul se obține de la consulatele românești din străinătate doar pe bază de programare. Pentru a face o programare online, trebuie să intrați pe site-ul portalului Ghișeul Consular Online, respectând următorii pași:

  • intră pe site-ul: www.econsulat.ro
  • înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”.
  • în urma autentificării, alege serviciul consular de care ai nevoie, completează informațiile care îți sunt cerute și apoi trimite cererea.
  • în partea de sus a meniului veți avea butonul cu „Cererile mele” și apoi „Programați-vă”.