- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste mare! România va intra în Schengen! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

27 Dec, 22:27 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu anunță intrarea României în Schengen. Potrivit acestuia, din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă.
Veste mare! România va intra în Schengen! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț de mare interes pentru toți românii, miercuri seară. Potrivit acestuia, din martie anul viitor, România va beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă, transmite News.ro.

Marcel Ciolacu anunță intrarea României în Schengen

„După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă!

Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

„La acest proiect naţional s-a muncit extrem de mult. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut uşa Schengen părea complet închisă!”, a adăugat premierul.

Te-ar putea interesa și: Negocieri aprinse pentru aderarea României la Schengen. Victor Negrescu: „Fie acceptam intrarea parțială, fie așteptam, cum așteptăm de 13 ani!”

Schengen
Schengen

Europarlamentarii Victor Negrescu și Eugen Tomac au comentat, de asemenea, la Antena 3 CNN, circumstanțele și consecințele potențiale ale deciziei privind intrarea parțială – cu porturile și aeroporturile – în Schengen a României, din luna martie 2024.

Potrivit sursei, miercuri după-amiază, negociatorii au ajuns la un consens pe această variantă, care va fi oficializată printr-un vot în Comitetul Reprezentanților Permanenți – COREPER.

„Vă pot spune că, deși au fost sărbătorile de iarnă, în ultimele zile s-a negociat insistent cu partea austriacă, fiind implicați, evident, reprezentanții României, reprezentanții Bulgariei, ai Comisiei Europene, ai președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, în ideea de a avea un consens.

În momentul de față, există, de principiu, acest consens asupra unui document care să permită intrarea României spațiul Schengen, pe care aeriană și maritimă.

Din ce înțeleg, a fost o negociere foarte dură, foarte dificilă. Erau multe elemente de clarificat, pentru că exista și această idee, a perspectivei de aderare pe cale terestră. Intrarea pe cale aeriană și pe cale maritimă conduce la intrarea României în tot ce înseamnă mecanisme specifice spațiului Schengen.

Asta înseamnă că și consulatele românești vor fie incluse în acest tip de mecanism. Personalul abilitat pentru controlul frontierelor va fi inclus în toate aceste mecanisme, făcând, în opinia mea, intrarea pe cale terestră ireversibilă. Acum, când se va întâmpla intrarea pe cale terestră, urmează să vedem.”, a declarat Victor Negrescu.