- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste proastă pentru șoferi! Mașina personală ar urma să poată fi folosită doar 6.500 km/an. Măsuri drastice pentru transportatori

12 Dec, 21:17 • Bocioacă Bianca
Potrivit reglementărilor cuprinse în strategia „România Neutră - 2050”, prin care țara noastră vrea să atingă obiectivul de neutralitate climatică până la jumătatea secolului, mașina personală va putea fi folosită doar 6.500 km/an.
Veste proastă pentru șoferi! Mașina personală ar urma să poată fi folosită doar 6.500 km/an. Măsuri drastice pentru transportatori

Mașina personală, folosită doar 6.500 km/an. Cabinetul Ciolacu a aprobat, prin Hotărârea de Guvern nr. 1215 din 29 noiembrie 2023, Strategie pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, propunându-și ca România să devină „Neutră”, până în anul 2050, potrivit Realitatea.

Citește și: Vânzările globale la mașinile electrice au crescut considerabil în noiembrie! Cu 20% mai mult față de anul precedent

Mașina personală, folosită tot mai puțin de români

Strategia și hotărârea de aprobare a ei a intrat în vigoare odată cu publicarea celor două acte administrative în monitorul Oficial al Romîniei, în data de 7 decembrie 2023.

Strategia cuprinsă în actul „România Neutră – 2050” stabilește măsuri radicale pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică până la jumătatea secolului.

Domeniul transporturilor este cel mai afectat de măsurile asumate de guvernanți. Oficialii vor să scape de mașinile personale, de transport persoane sau de transport marfă care utilizează drept combustibil benzina, motorina, GPL sau chiar vehiculele hibrid, pe care și-au propus să le scoată complet din circulație până în 2050. Ambiția este ca, la termenul final, reducerea de emisii CO2 din transporturi să fie de 82%, față de anul 1990.

Citește și: Un nou semnal de alarmă pentru 2024! Sunt vizați toți proprietarii de case, terenuri sau mașini

Pe lângă eliminarea mașinilor pe combustibili fosili, se mai propun rații anuale de deplasare. Pentru mașina personală, rația anuală este de 6.500 de kilometri, un autovehicul destinat transportului de persoane doar 64.500 de kilometri pe an, iar un autovehicul  destinat transportului de mărfuri doar 8.900 de kilometri pe an.