- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea zilei pentru români. Toți cei care au salariul minim brut întâmpină schimbări în octombrie 2023

04 Oct, 09:21 • Bumbeneci Diana
Casa de Pensii face un nou anunț pentru români. Sunt vizați românii cu salariul minim brut.
Vestea zilei pentru români. Toți cei care au salariul minim brut întâmpină schimbări în octombrie 2023

Casa de Pensii are vești noi pentru români. CNPP a anunțat ce se întâmplă odată cu majorarea de la 1 octombrie 2023 a salariului de bază minim brut pe țară. În acest fel, de la această dată va fi majorată și baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale.

Baza de calcul reprezintă în țara noastră venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Schimbări pentru românii cu salariul brut

Mai exact, începând cu aceeași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat în contractele de asigurare socială încheiate în baza Legii nr. 263/2010 este de 3.300 de lei, iar contribuția de asigurări sociale datorată pentru acest venit este de 825 de lei.

În cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În consecința, începând cu data de 1 octombrie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este de 3.300 lei, contribuția de asigurări sociale datorată pentru acest venit fiind de 825 lei”, transmite Casa de Pensii.

Toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială care se situează sub nivelul minim de 3.300 de lei vor fi ajustate de către casa teritorială de pensii, cu notificarea asiguratului.

Mai poți citi: Schimbare majoră la pensii. Sunt luate în calcul procentele de creștere pe grupele de vârstă

Bani salariu brut
Bani salariu brut

Contractele care nu vor fi modificate

Suma de 3.300 de lei va fi aplicată și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza Ordonanței de Urgență nr. 163/2020. Deși se iau în calcul aceste schimbări, această modificare nu va afecta contractele de asigurare socială încheiate în temeiul OUG nr. 163/2020 până la data de 1 octombrie 2023.

Reamintim că O.U.G. nr.163/2020, reglementează posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani, în care poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%”, mai este prevăzut în anunțul transmis de Casa de Pensii Neamț.

Citește și: Lista taxelor majorate pentru români! Traiul devine mai scump în România, începând cu 1 septembrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult