- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru fermieri! Ciucă anunță noi ajutoare financiare și noi măsuri preventive pentru agricultori pe fondul exportului de cereale ucrainene

20 Apr, 09:02 • Constantin Cristina
Premierul Nicolae Ciucă a declarat printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că a primit răspuns la scrisoarea trimisă președintei Comisiei Europene, cu privire la criza cerealelor din Ucraina, astfel, anunță noi ajutoare financiare pentru fermieri.
Vești bune pentru fermieri! Ciucă anunță noi ajutoare financiare și noi măsuri preventive pentru agricultori pe fondul exportului de cereale ucrainene

Nicolae Ciucă, premierul României, a declarat că a primit răspuns la scrisoarea trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la criza cerealelor ieftine din Ucraina, a informat Reuters.

Citește și: Încep negocierile în criza cerealelor! MAE solicită un acord de suspendare temporară a exporturilor din Ucraina

Ciucă anunță noi ajutoare financiare și noi măsuri preventive pentru fermieri, pe baza exportului de cereale

Premierul anunță atât implementarea unor noi măsuri preventive, cât și finanțarea un pachet financiar care să vină în ajutorul fermierilor, luate de Comisie pentru anumite categorii de cereale ucrainene.

În scrisoarea semnată de șefii de guverne din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia, România a cerut reluarea dialogului tehnic între Comisia Europeană și ministerele Agriculturii din statele care au suferit de pe urma afluxului de cereale din Ucraina. Scrisoarea vine în solicitarea recalculării compensațiilor oferite fermierilor.

„În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe Facebook.

De asemenea, Ciucă spune că a promis o investigație asupra produselor din Ucraina.

„Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie. De prelungirea acestor măsuri excepționale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial”, susține premierul.

cereale
cereale

În finalul postării, premierul a menționat faptul că, „orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea și solidaritatea europeană cu Ucraina în fața invaziei rusești și ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă țării vecine, atacată în mod neprovocat de Federația Rusă. Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate”.

Așadar, UE intenționează să introducă restricții la importurile de cereale din Ucraina, dar și să mărească sumele compensatorii pentru fermierii afectați de produse agricole ucrainene, care vor crește la 100 de milioane de euro, aproape dublu față de suma inițială. Se vor implementa și noi măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale și semințe, cum ar fi: grâu, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, va discuta acest plan în cursul zilei de azi cu miniștrii din țările afectate, Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, dar și cu reprezentantul Ucrainei. Anunțul vine la scurt timp după ce Bulgaria a decis să impună restricții importurilor de cereale din Ucraine, alăturându-se Poloniei, Ungariei și Slovaciei.

Alte articole: Marcel Boloș, noi anunțuri despre ajutoarele fermierilor. Oficial, se cere taxarea cerealelor din Ucraina