- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș, noi anunțuri despre ajutoarele fermierilor. Oficial, se cere taxarea cerealelor din Ucraina

03 Apr, 21:01 • Constantin Cristina
Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a detaliat ce discuții a purtat cu reprezentanții Comisiei Europene în legătură cu ajutorul pentru fermieri și agricultură.
Marcel Boloș, noi anunțuri despre ajutoarele fermierilor. Oficial, se cere taxarea cerealelor din Ucraina

Marcel Boloș împreună cu Guvernul României a trimis o scrisoare oficială, semnată și de alte patru state din Uniunea Europeană, către Comisia Europeană, în cadrul căreia se cer mai multe lucruri, dar cel mai important că se vor cer taxe de la ucraineni pentru cerealele care sunt exportate în Uniunea Europeană, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Finalul de weekend vine cu vești bune pentru români! Fermierii vor beneficia de ajutoare majorate. Comisia Europeană a decis

Marcel Boloș cere taxarea cerealelor din Ucraina

Ministrul a fost întrebat ulterior, dacă i s-a răspuns la cererea cu privire la taxa vamală prin acea scrisoare, dar și câți bani vor primi fermierii români.

„Nu am primit încă un răspuns la această scrisoare oficială. Acum depinde cum se vor face analizele la nivelul serviciilor Comisiei și să vedem în ce direcție vom acționa. Este o solicitare făcută în interesul României și să vedem care va fi răspunsul Comisiei din acest punct de vedere. Da, acum depinde care vor fi disponibilitățile pe care le va avea Comisia, fiindcă aici totul depinde de bugetul care va fi disponibilizat pentru acest tip de măsuri pe care statele membre trebuie să le ia în vederea despăgubirilor ce urmează să fie acordate fermierilor și agriculturii și să vedem cum vor evalua lucrurile.”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș, despre ajutoarele fermierilor
Marcel Boloș, despre ajutoarele fermierilor

Potrivit spuselor ministrului, măsurile sunt în prelucrare, iar orice sumă este bine venită. Tot Marcel Boloș adaugă faptul că, protestul nu ar fi o formă prin care lucrurile ar putea fi urgentate.

„Este important că se lucrează la un astfel de pachet de măsuri. Acum, orice măsură pe care și noi în mod frecvent semnăm astfel de scrisori către Comisia Europeană. Sigur că o măsură este mai puternică și devine cu mai mare șanse de a fi rezolvată și implementată atunci când mai multe țări se aliază, așa cum și noi procedăm adeseori în cadrul politicii de coeziune.

Eu cred că acum este foarte important să obținem suplimentarea acestui buget pentru România. Orice sumă este bine venită. Motivele sunt de asemenea întemeiate și din acest punct de vedere cred eu că trebuie să ne uităm spre ceea ce va fi ca finalitate a implementării măsurii și câți bani obținem după demersurile pe care le-am făcut. Nu știu dacă acum o formă de protest de acest fel ajută pentru a determina decizia Comisiei de suplimentare a bugetului”, a detaliat Marcel Boloș.

Decizia finală va fi luată de către Comisia Europeană, care va ține cont de bugetul pe care îl are la dispoziție și face apel la fermieri, să acorde încredere în serviciile Comisiei și faptul că se ia în considerare posibilitatea de a suplimenta ajutoarele.

Alte articole: Ajutoare de până la 300.000 euro pentru fermieri. Banii pot fi folosiți pentru achiziție de utilaje și echipamente agricole