- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru fermieri! Programul de susținere a producției de tomate pentru 2023 a fost aprobat oficial

29 Dec, 10:41 • Bumbeneci Diana
După lungi dezbateri, programul Tomata a fost aprobat. Programul a fost aprobat cu un an înainte, anunță Ministerul Agriculturii.
Vești bune pentru fermieri! Programul de susținere a producției de tomate pentru 2023 a fost aprobat oficial

Producătorii de tomate primesc mai mult sprijin. Decizia finală care v-a stabili programul de susținere a producției de tomate în spații protejate în primăvara anului 2023 a fost aprobata în ședința Guvernului din 28 decembrie 2022. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar, anunță AgroTV.

Mai mulți bani pentru producătorii de tomate

 „Este pentru prima dată în România când Programul Tomata se aprobă cu un an înainte. Ìn agricultură nu-ţi este permis să întârzii o zi, d-apoi o lună sau două”, a transmis Petre Daea.

Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. Românii care se ocupă de producția de tomate trebuie să știe că toate cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 aprilie 2023. Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare), este 14 iulie 2023 inclusiv.

Programul a fost simplificat. Pentru simplificarea acestuia se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare. Aceasta face referire la identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

tomate
tomate

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023. Banii vor fi acordați pentru sprijinul producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.

„Chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, legumicultorii se află în plin proces de pregătire a producerii răsadurilor pentru înființarea culturilor în spații protejate, prioritare fiind tomatele pentru ciclul I de producție. Venim în sprijinul fermierilor cu adoptarea din timp a Programului Tomata 2023 pentru a da predictibilitate tuturor celor care activează în acest sector al producerii de tomate în spații protejate, sau chiar celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program.

Dacă ne uităm în anii anteriori, vedem că acest program necesar și foarte apreciat de legumicultori, a fost lansat la data de 1 aprilie în anul 2020, în data de 18 iunie în anul 2021 și la 3 februarie în anul 2022. Orice alt comentariu este de prisos”, a declarat ministrul Petre DAEA.

Ai mai putea citi: Grupurile energetice Rovinari și Turceni nu vor fi închise. Guvernul a aprobat amânarea închiderii până în octombrie 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult