- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru români! Prețurile la energie au scăzut sub 50 de euro/MWh

27 Dec, 08:43 • Bumbeneci Diana
Furnizorii de electricitate primesc vești noi! Prețurile au scăzut la energetie, după o lungă perioadă în care au fost raportate doar creșteri.
Vești bune pentru români! Prețurile la energie au scăzut sub 50 de euro/MWh

Furnizorii de electricitate care au putut achiziționa energie de pe piața spot la prețuri minune, situate sub 50 de euro/MWh. Atât temperaturile ridicate, cât și reducerea consumului non-casnic au făcut ca țara noastră să producă mult mai mult decât consuma și să exporte, duminică seara și la o medie orară de peste 1.600 MW.

Au scăzut prețurile la energie

În aceet context, prețul energiei cu livrare în cea de-a treia zi de Crăciun, luni, 26 decembrie, a coborât la un nivel neimaginat în acest an, la 48 de euro/MWh sau 234 lei/MWh. În intervalul 04:00-07:00, prețul ajuns chiar sub 100 lei/MWh, fiind cuprins între 80 și 88 lei/MWh pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, notează profit.ro.

Conform datelor analizate de sursa citată, prețul de luni este de peste 4 ori mai redus decât cel mediu al lunii anterioare. În luna noiembrie, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare a fost de 1.093 lei/MWh, media anului pe primele 11 luni fiind de 1.314 lei/MWh.

Energie
Energie

Duminică spre luni, prețul a reușit să coboare la o medie orară situată sub 4.500 MW, în condițiile în care maximele zilnice ale iernii ajung și în apropierea a 11.000 MW. Prețul redus de pe PZU, pe care se tranzacționează o cantitate aproximativ egală cu jumătate din consumul intern a fost înregistrat în condițiile în care producția de energie regenerabilă a fost una scăzută.

Conform ultimului bilanț, ponderea cea mai mare o avea energia hidro (peste 1.800 MW), urmată de cea nucleară (peste 1400 MW). Hidrocarburile și cărbunele contribuiau la rândul lor cu câte 800 MW la producția totală. Prețul din România era unul dintre cele mai mici din Europa, doar Suedia (cu 35 euro/MWh), Germania (41 euro/MWh), țările baltice (cu 42 euro/MWh), Cehia, Slovacia și Ungaria (45-47 euro/MWh) înregistrând prețuri mai reduse. La polul opus se situau Grecia (cu 198 euro/MWh) și Italia (cu 172 euro/MWh).

În dimineața zilei de luni, România era exportator net de energie în Republica Moldova (via Ucraina), Bulgaria și Serbia și importator net în raport cu Ungaria.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult