- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești excelente pentru români! Vechimea se adaugă la pensie. Iată documentele de care ai nevoie

16 Jun, 08:40 • Constantin Cristina
Românii beneficiază de vechime în plus la pensie. Ce acte sunt necesare, după ce legea a fost votată.
Vești excelente pentru români! Vechimea se adaugă la pensie. Iată documentele de care ai nevoie

Românii vor putea să beneficieze de vechime în plus la pensie. Legea a fost votată și merge spre promulgare, potrivit avocatnet.ro.

Este vorba despre proiectul de lege pentru completarea art. 13 din Legea nr. 213/2004 care a trecut recent votul decisiv al deputaților și va ajunge curând la președinte pentru a fi promulgat.

Citește și: Noul Guvern are planuri pentru prețurile la alimente. Marcel Ciolacu: „Asta vrem să facem imediat”

Vești excelente pentru români! Vechimea se adaugă la pensie. Iată documentele de care ai nevoie

Proiectul prevede vechime în muncă și în specialitate perioadă lucrată de psihologi în cadrul unui cabinet individual, cabinet asociat, societate civilă profesională sau în baza unui contract de muncă.

Așadar, în noua Lege sunt introduse două noi alineate. În primul specifică condițiile cumulative pe care psihologii cu drept de liberă practică trebuie să le îndeplinească pentru ca serviciile lor să constituie vechime în muncă.

„Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art. 5, constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) serviciile psihologice furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puţin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv;

 

b) a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute la lit. a)”, se arată în proiectul adoptat de Camera Deputaților.

pensie
pensie

Ce documente sunt necesare

Românii vor trebui să aibă documentele aferente cu care se face dovada îndeplinirii acestor condiții: declarațiile fiscale și declarațiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, se arată în al doilea alineat.

Al doilea alineat prevede că dovada îndeplinirii condițiilor de natură financiară prevăzute la alin. (3) se face cu următoarele documente:

„a) declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului nr. 165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

b) declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute de art.7 alin.(1) şi art.11 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 10 februarie 2023;

Deputații au decis această măsură, deoarece legea actuală nu prevedea adăugarea vechimei la pensie. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege în calitate de for decizional, iar legea va merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Alte articole: Gata cu pensiile speciale! Marius Budăi a făcut anunțul. „Legea va fi aprobată în Camera Deputaților”