- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești incredibile! A fost aplicată Ordonanța de Egalizare a salariilor la Finanțe și ANAF!

27 Oct, 09:14 • Oprea Alina
A fost aplicată Ordonanța de Egalizare a Salariilor, astfel că va fi o creștere de 7% ce vizează cheltuielile salariale per ansamblu! Sunt vizate salariile din ANAF, Vamă, Ministerul Finanțelor, dar și alte instituții subordonate Ministerului!
Vești incredibile! A fost aplicată Ordonanța de Egalizare a salariilor la Finanțe și ANAF!

A fost aplicată ordonanța de egalizare a salariilor la nivelurile mai ridicate obținute deja de unii angajați prin procese în instanță, astfel că acele cheltuieli lunare pe care Ministerul Finanțelor și instituțiilor subordonate, inclusiv cele ANAF, ar crește cu aproximativ 7% raportat la luna octombrie. Cu toate că aceste creșteri se întâmplă, Finanțele și instituțiile din subordine nu ar depăși bugetul stabilit pentru anul 2023, motivul fiind strâns legat de faptul că personalul pleacă tot mai mult spre alte ministere, motivul fiind câștigul mult mai mare.

Vezi și: Încep protestele! Angajații din zeci de case județene de pensii vor protesta joi, pentru a cere salarii la nivelul celor din structura centrală, precum Boloș a aprobat pentru instituții din subordinea Ministerului Finanțelor

Egalizare a salariilor?

Ministerul Finanțelor - Marcel Bolos
Ministerul Finanțelor – Marcel Bolos

Creșterea de 7% vizează cheltuieli salariale per ansamblu. Este paradoxal faptul că persoanele cu salarii mărite în urma unor procese în instanță ar primi mai puțin sau deloc, iar colegii  lor rămași cu venituri mai mici ar beneficia cel mai mult. Situația stă în felul următor: mulți angajați au câștigat în instanță drepturi salariale mai mari, iar acestea nu pot fi diminuate, s-a ajuns într-o situație în care persoane care se află pe postri similare sunt plătite diferit.Astfel, în acest context, a fost aprobată Ordonanță de Egalizare a Salariilor de către Guvern, însă la propunerea Ministerului Finanțelor.

Pentru luna octombrie, cheltuielile salariale au fost aproximativ 280 de milioane de lei, iar în acest caz, chiar dacă egalizarea salariilor ar putea urca în lunile noiembrie și decembrie această sumă de aproape 300 de milioane de lei, bugetul de cheltuieli salariale pentru anul 2023 nu ar fi fost depășit, ca urmare a plecărilor de personal din instituție.

Ordonanța de egalizare a salariilor vizează salariile din ANAF, Vamă, Ministerul Finanțelor, dar și alte instituții subordonate Ministerului. Această procedură reprezintă, de fapt, o majorare pentru un număr semnificativ de angajați, care s-a aflat în permanență printre solicitările angajaților și sindicatelor din ANAF și Ministerul Finanțelor, iar aici putem face referire și la protestele care au avut loc în luna augus, dar și luna septembrie, unde a fost obținut angajamentul lui Mihai Boloș pentru reașezarea remunerațiilor, potrivit profit.ro.

Vezi și: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dorește să ofere oportunități companiilor românești pentru a deveni competitive pe piața internațională