- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești incredibile pentru persoanele de peste 40 de ani! Servicii medicale gratuite pentru cei cu boli cronice!

01 Dec, 18:39 • Oprea Alina
Ministrul Sănătății, Andrei Baciu, o oferit vești minunate pentru persoanele de peste 40 de ani și care nu au posibilitatea de a se trata în clinici private. Sunt oferite servicii medicale pentru cei care au boli cronice!
Vești incredibile pentru persoanele de peste 40 de ani! Servicii medicale gratuite pentru cei cu boli cronice!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, în premieră, pentru România, persoanele care suferă de boli cronice, vor putea beneficia de vaccinare gratuită.

„Pentru prima dată, pacienții cu boli cronice din România beneficiază de vaccinare gratuită! Decizia Ministrului Sănătății de a propune compensarea integrală a vaccinurilor necesare pacienților cu boli cronice a fost aprobată de Guvernul României.”, a comunicat Alexandru Rafila pe pagina sa de Facebook, conform celor de la Antena 3.

Potrivit ministrului, vaccinarea protejează deopotrivă copiii și adulții, ceea ce este esențial, mai ales pentru pacienții cu boli cronice.

„Mulțumim Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și tuturor profesioniștilor din sănătate care au lucrat pentru realizarea acestui proiect.”, a adăugat Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Senatul a decis! Florin Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară. DNA poate începe urmărirea penală în dosarul vaccinurilor anti-Covid

Vaccin gratuit pentru persoanele de peste 40 de ani!

Andrei Baciu, Președintele CNAS, a comunicat lista cu analizele gratuite pe care le pot efectua românii, acest lucru fiind valabil persoanelor care au peste 40 de ani și sunt asimptomatici.

„Ai aflat despre serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani? Fie că este vorba despre tine, fie că este vorba despre cineva drag.”, a declarat preşedintele CNAS, Andrei Baciu, pe Facebook, conform celor furnizate de sursa citată.

Persoane cu boli cronice
Persoane cu boli cronice

„Prevenția este calea către o viață sănătoasă și lungă. Să îți iei două trei ore și pentru o simplă consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu de doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice la început evoluează asimptomatic.

Nu uita, prevenția nu doar că este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine și cei dragi. Îți poate salva viața, și totuși, nu costă nimic.”, a adăugat Andrei Baciu, potrivit celei citate anterior.

Servicii medicale gratuite

„Dacă ai peste 40 de ani, este important să știi care sunt serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice.

Pentru această categorie de vârstă, se decontează până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:

– Evaluarea și monitorizarea stilului de viață,

– Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie),

– Evaluarea riscului oncologic,

– Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi,

– Evaluarea riscului privind sănătatea mintală,

– Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii,

– Evaluarea riscului de melanom malign.

În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.

Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie.

Investigațiile care se recomandă persoanelor de peste 40 de ani

– Hemoleucogramă completă

– VSH

– Glicemie

– Colesterol seric total

– LDL colesterol

– Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe

– PSA la bărbaţi

– TGO

– TGP

– determinarea raportului albumină/creatinină urinară

– senologie imagistică la femei (mamografie)

– examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,

– TSH şi FT4 la femei.”, se comunică, potrivit sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Noutăți în dosarul achiziției de vaccinuri Anti-Covid! Klaus Iohannis a ridicat imunitatea lui Vlad Voiculescu și Ioanei Mihăilă!