- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești mari de la AFIR! 1,64 de miliarde de euro se alocă pentru mediul rural

16 Jan, 23:45 • Bumbeneci Diana
AFIR a publicat un nou bilanț al investițiilor făcute de Guvern în cazul românilor din mediul rural. Instituția a încheiat mii de contracte de finanțare în valoare totală de 1,64 de miliarde de euro.
Vești mari de la AFIR! 1,64 de miliarde de euro se alocă pentru mediul rural

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a transmis, pe Facebook, că a încheiat cu autoritățile publice locale mii de contracte extrem de benefice pentru români! Mai exact, este vorba despre nu mai puțin de 2.428 de contracte de finanțare pentru proiecte de utilitate publică în valoare totală de 1,64 miliarde de euro, anunță AgroTV.

Investiție majoră la AFIR

Conform oficialităților de la AFIR, investițiile pentru dezvoltarea mediului rural finanțate în perioada 2015-2022 prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) fac referire în România la infrastructura de acces agricolă, infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare, cea rutieră şi socială, precum şi protejarea patrimoniului cultural. Cele 2.428 de contracte de finanțare au fost încheiate în urma unui proces de evaluare și de selecție din nu mai puțin de 3.518 de solicitări de investiții, pentru proiecte în valoare de 2,84 miliarde de euro.

Prin intermediul bilanțului publicat, Agenția Investițiilor Rurale anunță că, până la ora aceasta, plățile efectuate de reprezentanții AFIR către beneficiarii publici ai FEADR trec cu mult de 1,3 miliarde de euro. Despre aceste investiții a oferit mai multe detalii directorul general al AFIR, George Chiriță.

George Chiriță, președinte AFIR
George Chiriță, președinte AFIR

Dezvoltarea rurală se realizează în egală măsură prin investițiile beneficiarilor privaţi, precum şi prin proiectele autorităților publice. Cele două categorii de solicitanți se completează şi se sprijină reciproc. Solicitările de finanțare pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru utilități publice indică clar o nevoie mult mai mare de investiții în acest sector, dar și o capacitate de absorbție foarte mare a fondurilor europene.

Chiar dacă fondurile disponibile nu acoperă necesarul de investiții din mediul rural, putem observa că sprijinul financiar, pe care l-am avut la dispoziție și pe care l-am acordat integral, aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea comunităților locale și la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația rurală”, a precizat directorul general al AFIR, George Chiriță.

Cu banii oferiți de reprezentanții AFIR, sunt acum în curs de modernizare 3.458 de kilometri de drumuri comunale. Se poate calcula o investiție pentru o distanță echivalentă cu drumul între București și Madrid. Tot dina acești bani s-au înființat sau modernizat alți 1.257 de kilometri de drumuri agricole. Mai mult, autoritățile au anunțat că s-au realizat 1.735 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și 2.967 de kilometri de rețea de canalizare.

Citește și: Bilete de tratament balnear în 2023. Ce români le pot obține și care sunt actele necesare

Astfel, ca urmare a acestor investiții, peste 4 milioane de locuitori beneficiază de proiectele de infrastructură de bază și de acces din mediul rural”, menționează reprezentanții AFIR.

În același timp, cu fonduri europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală, s-au înființat și modernizat 255 de grădinițe, alte patruzeci de creșe pentru copii și centre de tip after-school. Au mai fost construite 22 de instituții de învățământ secundar superior, filiera tehnologică a școlilor profesionale, o filieră de care este tot mai multă nevoie în țara noastră. Fondurile rulate prin AFIR au ajutat în tot acest timp menționat la reabilitarea a 610 cămine culturale și 55 de monumente din patrimoniul cultural de la nivel local, mai anunță sursa citată.

Ai mai putea citi și: Cât trebuie să muncească un român în Germania pentru a ieși la pensie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult