- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bilete de tratament balnear în 2023. Ce români le pot obține și care sunt actele necesare

14 Jan, 08:00 • Bumbeneci Diana
Și în anul 2023, românii se vor putea bucura de tratamentele balneare. Iată cine le poate obține și ce acte trebuie să se depună pentru a beneficia de acest sprijin din partea statului român.
Bilete de tratament balnear în 2023. Ce români le pot obține și care sunt actele necesare

În fiecare an, statul român oferă bilete pentru tratament balnear. Conform autorităților, o nouă Hotărâre de Guvern aflată în dezbatere publică la Ministerul Muncii face referire ca în 2023 să fie acordate peste 60.000 de bilete de tratament balnear. Iată cine poate beneficia de aceste bilete, potrivit avocatnet.ro.

Bilete de tratament balnear 2023

Așa cum a fost și în anul 2022, Ministerul Muncii a anunțat că își dorește și în 2023 să ofere peste 60,000 de bilete de tratament balnear. Este vorba despre un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear. Toate vor fi repartizate pe 19 serii de trimitere.

La ora actuală, propunerea de 60.420 de bilete nu a fost aprobată de autorități, ci este nevoie ca proiectul de hotărâre să fie adoptat de Executiv și publicat apoi în Monitorul Oficial. Cu toate acestea însă, se știe că și în 2023, durata sejurului este de 16 zile, tratamentul balnear având o durată de 12 zile.

tratament balnear
tratament balnear

Anul acesta, legea prevede ca de bilete de tratament balnear să beneficieze persoanele care au nevoie de astfel de tratamente pentru afecțiunile medicale de care suferă. Este vorba despre persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii și pensionarii din sistem, precum și persoanele care au acest drept printr-un act normativ special. În cursul anului 2023, fiecare persoană poate primi doar un singur bilet de tratament balnear, în așa fel încât biletele să poată ajunge la toată lumea.

Citește și: Programul Prima Casă 2023. Când vor fi acordate primele garanții

Ce acte sunt necesare pentru biletele de tratament balnear

Pentru a putea primi biletele de tratament balnear, românii trebuie să se adreseze Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Vor depune aici o cerere, iar ulterior, beneficiarii vor atașa mai multe documente în momentul în care le va fi eliberat biletul, după cum urmează:

  • „document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declarație pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepția persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
  • biletul de trimitere- formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societățile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului)”, notează sursa citată.

Ai mai putea citi: Incredibil! Ce pensie are Maria Dragomiroiu, după 40 de ani de muncă! Nimeni nu se aștepta

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult