- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru bugetarii români, înainte de minivacanța de 1 Mai și Paște. Ce categorii nu vor avea vacanță completă

27 Apr, 21:33 • Amarie Giorgiana
Au rămas mai puțin de două săptămâni până la minivacanța de 1 Mai și Paște. Bugetarii se bucură de zile libere, însă pentru unii dintre ei, vin vești proaste. Minivacanța mult așteptată se scurtează cu o zi pentru anumite categorii. Mai exact, profesorii trebuie să recupereze ziua liberă de 2 mai, până pe 31 mai 2024, conform unei note a Inspectoratului Școlar Dolj.
Vești proaste pentru bugetarii români, înainte de minivacanța de 1 Mai și Paște. Ce categorii nu vor avea vacanță completă

Minivacanța de Paște și 1 iunie se apropie cu pași repezi, iar bugetarii și-au făcut rezervări în stațiunile montane și pe litoralul românesc. Cei care vor să exploreze mai mult însă, au apelat la agenții de turism pentru oferte în diferite orașe din Europa și nu numai.

În acest an, 1 Mai și Paștele vor fi sărbătorite în aceeași săptămână,ceea ce v ine cu o minivacanță de relaxare pentru români. Ziua de 1 mai va fi zi liberă legală, ziua de 2 mai va fi liberă doar pentru bugetari, iar ziua de 3 mai, va fi liberă pentru toți, urmând weekend-ul de 4-5 mai, duminică având loc Paștele ortodox. 6 mai, a doua zi de Paște, va fi liberă și ea.

Bugetarii au parte de câteva zile libere, însă pentru unii dintre ei, apar veștile proaste. Minivacanța așteptată de toată lumea se scurtează cu o zi pentru anumite categorii.

Citește și: Clasamentul iubitorilor de bere din Europa. Unde se bea cea mai ieftină, dar și cea mai scumpă bere în 2024

Ce categorii trebuie să recupereze zilele de muncă din minivacanța de 1 Mai și Paște

Profesorii vor fi nevoiți să recupereze ziua liberă de 2 mai, care face punte între minivacanţe, până pe 31 mai 2024, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice, conform unei note a Inspectoratului Școlar Județean Dolj, transmise directorilor de școli pe 11 aprilie.

Potrivit surselor Edupedu.ro, recuperarea este adresată profesorilor care au optat să fie în activitate joi, 2 mai, ziua fiind parte din vacanța de primăvară pentru elevi din 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024, potrivit structurii anului școlar curent.

Nota ISJ Dolj privind recuperarea zilei libere de 2 mai:

„În baza atribuţiilor ce vă revin în calitate de directori ai unităților de învăţământ, vă rugăm să luați măsurile legale ce se impun în vederea aplicării:

„Art. 1. – (1) Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc drept zile libere.

2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite drept zile libere potrivit alin. (1) instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru pâna la datele de 31 mai 2024, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice.”

din H.G. Nr. 1307/2023 privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, pentru anul 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1172 din 22 decembrie 2023.”

Citește și: Sinaia, orașul ”minune” din România, pe bani europeni! De la transport public ”inteligent”, până la școală cu piscină