- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Clasamentul iubitorilor de bere din Europa. Unde se bea cea mai ieftină, dar și cea mai scumpă bere în 2024

14 Apr, 20:11 • Bocioacă Bianca
Unde se bea cea mai ieftină, dar și cea mai scumpă bere din Europa. Românii iubesc berea, dar nu puțini au fost surprinși când au observat cât costă o halbă în străinătate.
Clasamentul iubitorilor de bere din Europa. Unde se bea cea mai ieftină, dar și cea mai scumpă bere în 2024

Cât te costă o bere în Europa. Inflația ridicată și modificările Codului Fiscal au făcut ca berea să se scumpească enorm. TVA-ul pentru berea la draft a urcat de la 5% la 19%, aceasta fiind singura excepție în care băutura alcoolică mai avea aplicată acestă taxă.

Cea mai ieftină bere din Europa

În Minsk se găsește cea mai ieftimă bere, cu un preț de puțin peste un euro, mai exact 1,05 euro. La graniță cu România, în Republica Moldova, se găsește a doua cea mai ieftină bere, cu un preț mediu de doar 1,29 euro. Chișinăul este renumit pentru viața de noapte, cu o varietate largă de pub-uri și baruri, ceea ce înseamnă că aici găsește repede un loc unde să te bucuri de o bere.

Citește și: Concediu 2024. Top cele mai căutate și apreciate plaje din Europa

După orașele de la graniță cu Rusia, de care turiștii se feresc în această perioadă din cauza situașiei geopolitice, se află Baku din Azerbaijan, Tbilisi din Georgia și Erevan, capitala Armeniei. Aici, un pahar de bere costă 1,35 euro, 1,69 euro și respectiv 1,83 euro.

Pe al șaselea loc se află Sofia. În capitala Bulgariei, o bere costă în medie doar 1,93 euro. În Macedonia de Nord o halbă de bere costă 1,93 euro. Pristina din Kosovo și Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei, se află pe locurile opt și nouă pe listă, cu preșuri de 1,99 euro și 2,04 euro.

Pe ultimul loc, dar a fel de accesibil, se află orașul Praga, unde halba costă în medie doar 1,86 euro.

Citește și: Casele de 1 euro din Italia, la mare căutare. Detaliile neștiute care se ascund în spatele ofertelor: „Mulți m-au avertizat”

Cea mai scumpă bere din Europa

Atunci când vine vorba de bere scumpă, pe primul loc se află Reykjavik, unde o bere costă aproximativ 10,03 euro. Oslo, Helsinki, Copenhaga și Stockholm ocupă locurile doi, trei și șase, respectiv nouă în clasament.

Britanicii plătesc și ei foarte mult. În Londra, prețul pentru o bere este de 7,57 euro, mai mare și decît la Monaco, unde un pahar costă 7,47 euro.

Pe listă se mai află Parisul, Berna, dar și Dublin. Pe lista celor mai scumpe orașe nu există un preț mediu al berii mai mic de 6,50 euro, scrie euronews.com.