- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești uriașe pentru pensionari! Pensii mai mari cu 10% pentru o anumită categorie. Cine sunt românii care se încadrează?

22 Jan, 11:00 • Cornel Ghimeșan
Pensionarii care beneficiază de pensii de 4000 de lei nu vor mai fi supuși impozitării de 10% pentru contribuția la asigurarea de sănătate. Întrebarea care se află pe buzele tuturor este dacă acestora li se vor restitui bani pentru perioada în care au fost taxați, deși legea care îi scutește de această impozitare era deja publicată în monitorul oficial.
Vești uriașe pentru pensionari! Pensii mai mari cu 10% pentru o anumită categorie. Cine sunt românii care se încadrează?

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat printr-o intervenție televizată care este categoria de oameni care urmează să beneficieze de o pensie mai mare cu 10%. Este vorba despre pensionarii, care în prezent au o pensie care depășește 4000 de lei. Aceștia vor fi scutiți de impozitare, acest lucru face referire la contribuția pentru asigurări sociale de sănătate.

Alte articole: Șpaga dată în spitale o problemă de mentalitate în România. Alexandru Rafila: „Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Ține mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”

Dat fiind că legea care prevede scutirea acestei categorii de pensionari de impozit a fost publicată de peste un an în Monitorul Oficial , întrebarea inevitabilă este dacă aceștia vor primi retroactiv sumele care le-au fost impozitate în mod ilegal. Guvernul ar intenționa  să adopte o ordonanţă de urgenţă care să stabilească care ar fi modalitățile de restituire ale contribuţiilor de sănătate plătite de către aceștia. În România, în prezent, peste 200.000 de pensionari se află în această situație.

Pensionarii din MAI, SRI și MApN, dar și alte tipuri de pensionari cu venituri de peste 4000 de lei își vor putea primi, astfel, banii înapoi, după ce Guvernul va ajunge la un consens asupra modalității de restituire. Anul trecut, CCR a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

De când va primi această categorie pensii cu 10% mai mari?

„Vorbim în principal despre hotărârea Curții Constituționale numărul 650 pe 28 decembrie 2023 care spune că foarte clar că pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei nu mai sunt supuși acestei impozitări, respectiv a acestei contribuții de asigurări sociale de sănătate în procent de 10%.

Dacă urmăriți site-ul portalul Casei Naționale de Pensii Publice la rubrica statistici, acolo veți observa că în această situație sunt peste 200.000 de pensionari ale căror cuantum depășesc această sumă de 4000 de lei, astfel încât odată cu publicarea acestei decizii a Curții Constituționale în monitorul oficial, ea este obligatorie.

Noi deja în această săptămână am început tipărirea și reușim ca săptămâna viitoare deja să finalizăm acest proces de tipărire. Aceste taloane de pensii vor merge la Compania Națională de Poștă pentru a fi distribuite în teritoriu, astfel încât exact cu data de 1 februarie  deja pensiile vor fi acordate.

Iar această contribuție de asigurări sociale de sănătate va fi restituită pe perioada, exact pe data când a fost publicată în monitorul oficial respectiv, pe din 28 decembrie până cele 4 zile din luna decembrie plus luna ianuarie 2023.

Începând deci cu luna februarie pensionarilor nu li se va mai reține contribuție de asigurări sociale de sănătate. Pe lângă acest lucru, vor primi și această.. li se vor restitui și această contribuție de sănătate pe 4 zile din luna decembrie plus luna ianuarie 2023.

De când va primi această categorie pensii cu 10% mai mari? 
De când va primi această categorie pensii cu 10% mai mari?

Pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 exact când a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 130/ 2022 care a reglementat practic această impozitare a pensiilor peste 4.000 de lei.

Pentru această perioadă așteptăm să fie reglementată modalitatea de restituire a acestor bani de către Parlament. Parlamentul, în momentul de față este în vacanță.

În perioada imediat următoare există și o notă de fundamentare în acest sens, astfel încât în perioada imediat următoare se va stabili exact modalitatea de restituire a acestei contribuții la asigurări sociale de sănătate, astfel încât în momentul când ea va fi publicat în Monitorul Oficial, o vom pune imediat în aplicare.

Nu vreau ca să mă pronunț eu acum, pentru că legiuitorul va hotărî acest lucru. Care este modalitatea de restituire a acestei contribuții de asigurări sociale pe perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022” a declarat Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii, la Antena3.

Citește și: În 2023, cele mai scumpe prețuri la apartamente nu sunt în București. Iată zonele în care ai nevoie lunar de zeci de mii de lei pentru a trăi

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult