- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vicepreședintele ANRE consideră că prețul plafonat al gazului pentru populație, de 0,31 lei/kWh, nu ar trebui coborât acum

10 Jan, 21:10 • Gabriela Andreescu
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, crede că prețul plafonat al gazului pentru populație, nu ar trebui coborât la momentul actual. Oficialul instituției care reglementează piața de energie a ajuns la aceaastă concluzie după unele calcule care se referă atât la prețul mic, plafonat, cu care producătorii români vând furnizorilor gazul pentru populație, cât și la cotațiile mai mici ale gazelor din piețe.
Vicepreședintele ANRE consideră că prețul plafonat al gazului pentru populație, de 0,31 lei/kWh, nu ar trebui coborât acum

În condițiile în care populația folosește preponderent gaze din producția internă, extrase în principal de Romgaz și, mai puțin, de Petrom, la prețul reglementat de 150 de lei/MWh, sau 0,15 lei/kWh, în ultima vreme au început să se facă auzite mai multe voci care au pus întrebarea de ce autoritățile nu coboară plafonul maxim de preț pentru clienții casnici care, cu toate taxele și tarifele, este la 310 lei/MWh sau 0,31 lei/kWh, scrie economica.net.

Prețul plafonat al gazului pentru populație ar trebui să rămână plafonat, consideră președintele ANRE

Această chestiune a fost ridicată și de Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă și cunoscător al pieței de gaze din România.

“Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an sunt plafonate la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus. În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult) ,” a spus Dumitru Chisăliță.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai explicat efectele plafonării prețului la gaze

„Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a ofertelor de preț al gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea prețului la gaze pentru populație”, a spus acum câteva zile Chisăliță, care solicitat analizarea “în regim de urgență” a plafonului de preț de 0,31 lei/kWh pentru populație.

Prețul plafonat al gazului pentru populație ar trebui să rămână plafonat, consideră președintele ANRE
Prețul plafonat al gazului pentru populație ar trebui să rămână plafonat, consideră președintele ANRE

Citește și: Eurodeputatul PSD Victor Negrescu spune lucrurilor pe nume: „Trebuie să fim mai ofensivi în a prezenta argumentele privind aderarea României la Spațiul Schengen”

La ora actuală există, la ANRE, date care nu sunt publice pentru  avea un răspuns corect la întrebarea: cât gaz au cumpărat, cumpără și vor mai cumpăra furnizorii populației la prețul reglementat de stat la 150 de lei/MWh, comparativ cu consumul populației. Prin urmare, cu tot cu achiziții la prețurile mari din trecut, și cu tot cu costurile de înmagazinare, care este de fapt costul lor real de achiziție acum pentru tot gazul consumat de populație? De aceste date depinde de fapt “justețea” plafonului de 0,31 lei/kWh, iar la chestiune poate concura și conjunctura actuală din piața de gaze, cu prețuri în scădere în toată Europa,  prețuri care s-au apropiat uneori și de nivelul de 60 de euro/MWh, mai scrie sursa citată.

Singura instituție care are toate datele, ANRE, spune că nu sunt întrunite condițiile pentru o coborâre a prețului plafonat la gaze pentru populație.

“Nu cred că în acest moment putem vorbi despre o scădere a plafonului. Trebuie să avem în vedere că suntem într-o perioada caldă din punct de vedere al vremii, ceea ce influențează conjunctural prețul gazelor”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, întrebat de această chestiune de postul de televiziune Digi 24.

Oficialul ANRE consideră că este posibil ca prețurile să crească

“Totuși, să ne așteptăm că va fi o iarnă normală în Europa și în România, și e posibil ca în februarie prețurile sa creasca. Am vazut că, în noiembrie-decembrie au fost prețuri foarte mari la gaze, prețuri care depășeau 100 de euro MWh. Anumiți furnizori au facut achiziție la acele prețuri pentru perioada care să acopere întreaga iarnă. Deci ei au o achizitie deja, poate, la prețuri mai mari decât ce vedem în acest moment. Știm că sunt cantități mari de gaze naturale înmagazinate în depozitele din România, gaze achizitionate în cursul verii, cand prețurile au fost de multe ori mai mari decât cele pe care le avem acum”,a mai explicat Zoltan Nagy Bege.

Citește și: Noile buletine cu cip vor fi eliberate până la sfârșitul anului. Statul va plăti costul eliberării lor, în valoare de 67 de lei

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult