- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vicepreședintele Sanitas, primele declarații despre greva japoneză a angajaților din sistemul sanitar. „E o formă de presiune pe care o vom menţine”

07 Jun, 13:51 • Lupu Alexandra
Mircea Ciocan dă cărțile pe față. Vicepreședintele Sanitas face declarații inedite despre greva japoneză a angajaților din sistemul sanitar.
Vicepreședintele Sanitas, primele declarații despre greva japoneză a angajaților din sistemul sanitar. „E o formă de presiune pe care o vom menţine”

În decursul zilei de astăzi, 7 iunie, Mircea Ciocan a declarat că declanșarea grevei japoneze în rândul angajaților din sistemul sanitar este o formă de presiune care va fi menținută până săptămâna viitoare, spune stiripesurse.ro. Potrivit primelor informații, vicepreședintele Sanitas spune că greva japoneză este metoda prin care angajații se asigură că negocierile sunt finalizate în parametrii stabiliți inițial.

Angajații din sistemul sanitar sunt în grevă japoneză

Mircea Ciocan a declarat în decursul zilei de astăzi că, deși programul de acțiuni al Federației Sanitas era altul la bun început, s-au implementat mai multe schimbări, tocmai pentru că angajații din sistemul sanitar vor să se asigure că negocierile se termină în parametrii stabiliți inițial. Liderul Sanitas a explicat că greva japoneză este o metodă prin care reprezentanții încearcă să pună presiune, dar totodată, prin care nu întrerup activitatea medicală.

„Iniţial, programul de acţiuni revendicative al Federaţiei Sanitas a fost altul. Am schimbat pe parcurs tipul de acţiuni sindicale, am adaptat calendarul acţiunilor sindicale la parcursul negocierilor, având în vedere că în cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Federaţiei şi reprezentanţii Guvernului unde s-au luat anumite angajamente de ambele părţi.

Noi am decis să continuăm calendarul acţiunilor revendicative cu acest tip de protest, greva japoneză, care nu presupune întreruperea activităţii medicale deloc, este un mod de protest cu purtarea însemnelor, a banderolelor de grevă şi a banderolelor cu însemnele sindicatului Sanitas în piept pe toată această perioadă a negocierilor.

E o formă de presiune pe care o vom menţine şi în această săptămână şi în cursul săptămânii viitoare pentru a putea finaliza negocierile în parametri care au fost stabiliţi iniţial”, a explicat Mircea Ciocan.

Citește și despre: Negocierile continuă și între Guvern și angajații din Sănătate! Care sunt principalele priorități pentru care s-au găsit soluții în sistemul medical

Greva
Greva

În continuare, vicepreședintele Sanitas a menționat că această grevă nu ar fi trebuit să aibă loc, dacă am fi vorbit despre o țară normală, unde legile se aplică cu certitudine. Mircea Ciocan a relatat mai multe dificultăți pe care sistemul medical din România trebuie să le confrunte, precum faptul că angajările au fost înghețate, în ciuda faptului că este greu să atragi personalul de specialitate în sistemul de sănătate.

„Într-o ţară normală nu ar fi trebuit să aibă loc această grevă pentru că vorbim de aplicarea legii. Noi toate solicitările noastre sunt de respectare a legislaţiei actuale.

Fie că vorbim de deblocarea posturilor din sistemul de sănătate publică, un lucru care s-a petrecut anacronic, s-au blocat, s-au îngheţat angajările în sistemul de sănătate unde atât de greu faci atragarea personalului de specialitate.

Fie că vorbim de aplicarea integrală a legii salarizării unitare, care avea termen de maturitate în 2022 şi suntem în 2023 la un an după acest termen şi încă parte din colegii noştri aşteaptă să fie retribuiţi conform acestei legi.

Fie că vorbim de plata de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru personalul din sistemul public de sănătate, suntem singura categorie de bugetari, singura clasă ocupaţională, cei din sănătate, care nu avem asigurare de la buget voucherele de vacanţă pentru că managerii trebuie să facă un efort ca din veniturile realizate în raport cu Casa de Asigurări, din contractul de servicii medicale trebuie să susţină aceste vouchere de vacanţă, lucru care de multe ori nu se întâmplă, nu există suficienţi bani”, a mai afirmat Mircea Ciocan.

Vezi și: Proteste pe bandă rulantă! Sindicatele din Sănătate se pregătesc de grevă generală începând cu 1 iulie