- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO. Premierul Ciolacu propune un nou program Rabla. „Am început construcţia bugetului pentru 2024 şi, în funcţie de solicitări, vedem cât de eficienţi suntem”

29 Oct, 09:01 • Bumbeneci Diana
Premierul Marcel Ciolacu a vizitat, sâmbătă, Târgul INDAGRA. La finalul vizitei, oficialul a transmis că are în plan un nou program Rabla.
VIDEO. Premierul Ciolacu propune un nou program Rabla. „Am început construcţia bugetului pentru 2024 şi, în funcţie de solicitări, vedem cât de eficienţi suntem”

Premierul

Marcel Ciolacu a vizitat Târgul INDAGRA, iar la final a spus că se analizează, în perspectiva bugetului pentru 2024, nevoia de investiţii pentru a spriji agricultorii. Se ia în calcul un nou program Rabla.

Ciolacu vorbeşte despre necesitatea unui Program Rabla la tractoare

„Să continuăm investiţiile şi, mai ales, să vedem ce proiecte o să prindem în viitorul buget al României, pentru că în acest moment, după cum ştiţi, am început construcţia bugetului pentru 2024 şi, în funcţie de solicitări, vedem cât de eficienţi suntem pe anumite proiecte”, a spus Ciolacu, după ce a vizitat Târgul INDAGRA.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Premierul a precizat că se va analiza ce proiecte au funcţionat cel mai bine. „Şi un Program Rabla la tractoare ar trebui ca să încurajăm… Tehnologia avansează foarte repede şi ar trebui şi investiţiile să fie pe măsură”, a explicat el.

Există un sprijin pentru românii care vor tractoare

Fermierii au șansa în România să achiziționeze tractoare sau utilaje noi cu spijin din fonduri europene, prin intermediul noului Plan Strategic Național (PNS). MADR a lansat o linie de finanțare dedicată achiziției de utilaje pentru sectorul agricol vegetal, care se va numi DR-13.

Cu ajutorul acestei linii de finanțare, fermierii vor putea accesa fonduri europene în valoare de până la 300.000 de euro, cu o rată de sprijin de maximum 65% din valoarea proiectului.

„Este posibil. În principiu, dimensiunea fermei se pretează la un sprijin de maximum 300.000 de euro, așa că puteți achiziționa și alte utilaje, în afară de tractor. Este bine să aveți un curs făcut sau studii în domeniul agricol; vom vedea dacă se punctează și pentru angajarea unui inginer în fermă.

Aportul financiar din partea fermierului va fi de minimum 35%; începe de la 50%, dar mai poate crește în funcție de dimensiune, de vârstă, de zona unde este ferma sau alți factori. Dacă doriți un sprijin mai mare, ar trebui să vă asociați și să faceți o cooperativă”, a precizat Fekete, într-o emisiune anterioară.

Vezi și Simona Bucura Oprescu transmite noi detalii despre viitoarea lege a pensiilor, după ce a coborât în Mina Vulcan. „Am discutat despre noua lege a pensiilor și despre condițiile de muncă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult