- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Viitorii polițiști stau în condiții mai grele decât deținuții: 16 în camere cu toalete stricate, fără apă caldă și cu șobolani pe hol. Imaginile prezentate de Europol au devenit virale

25 Oct, 11:58 • Gabriela Andreescu
Sindicatul Europol a publicat pe pagina oficială de Facebook o serie de videoclipuri din internatul Academiei de Poliție. Imaginile prezintă șobolani pe hol, grupuri sanitare degradate și dormitoare supraaglomerate.
Viitorii polițiști stau în condiții mai grele decât deținuții: 16 în camere cu toalete stricate, fără apă caldă și cu șobolani pe hol.  Imaginile prezentate de Europol au devenit virale

Videoclipurile postate de Sindicatul Europol prezintă un șobolan plimbându-se pe holurile căminului Academiei de Poliție. O altă filmare arată toaleta din cadrul Academiei de Poliție, a cărei ușă este roasă de timp și, probabil, și de șobolani.

„Nu e o clădire părăsită și nici o toaletă publică, ci este toaleta din cadrul Academiei de Poliție. Tocurile de la ușă sunt vizibil rupte și roase probabil de șobolanii care se plimbă liberi pe holurile instituției. P.S. Partea bună e că nici aeresire nu ne mai trebuie în acest caz, gaura din ușă fiind destul de consistentă. Să mai spună careva că nu merg bine lucrurile în Academia de Poliție,”scrie sindicatul Europol pe pagina de socializare

În celălalt videoclip, sindicatul polițiștilor prezintă un șobolan plimbându-se pe holurile instituției.

„De veghe cu șobolanii la Academia de Poliție. Condițiile insalubre în care studenții stau timp de 3 ani de zile au dus la apariția șobolanilor pe holurile institiuției,” scrie Europol

În plus, videoclipul se termină cu o caricatură înfățișându-l pe ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, portretizat ca o pisică.

Ministrul Bode, caricaturizat de Europol

Într-o altă postare, sindicatul Europol prezintă imagini din interiorul Academiei de Poliție, însoțite de un text acid:

Bine ați venit în Academia de Poliție….Acesta este rezultatul managementului performant din ultimii ani ce a fost promovat la nivelul unei instituții care ar trebui să reprezinte „startul unei noi etape din cariera fiecărui viitor polițist” – ca să-l cităm în acest sens pe ministrul Lucian Bode.

Sindicatul polițiștilor atrage atenția că viitorii polițiști sunt folosiți doar de paradă de către Ministerul de Interne, iar apoi cazați în condiții mizere.

„Constatăm cu un gust amar că studenții Academiei de Poliție sunt buni doar pentru momentele de ceremonie în care reprezentanții MAI le aduc la cunoștință cât de importanți sunt pentru instituție și societate și îi folosesc pentru postări pe Facebook, doar pentru a acumula capital de imagine.”

Europol continuă critica la adresa autorităților prin prezentarea condițiilor inumane în care sunt cazați viiotrii polițiști:

„Astăzi, viitorii polițiști sunt nevoiți să stea câte 16 într-o cameră, nu au loc unde să-și poată realiza igiena personală, toaletele sunt nefuncționale într-o proporție covârșitoare, iar despre apă caldă nici nu poate fi vorba.”  

Imagini din interiorul căminului Academiei de Poliție, postate de Europol
Imagini din interiorul căminului Academiei de Poliție, postate de Europol

Sindicatul îi atrage atenția secretarului de stat Raed Arafat cu privire la normele de securitate la incendiu, care sunt grav încălcate în interiorul instituției:

„Oare secretarul de stat Raed Arafat ce părere are despre normele de securitate la incendiu? Cât de siguri sunt studenții în acele dormitoare supraaglomerate dacă s-ar produce un scurt circuit la o priză?”

Europol își încheie postarea cu un apropo la adresa ministrului Bode și a lipsei acestuia de interes când vine vorba de condițiile de cazare oferite viitorilor polițiști:
„De pe bancheta din spate, de unde conduce Bode MAI-ul, a uitat să le spună viitorilor noștri colegi că în contextul obiectivului de aderare la spațiul Schengen vor fi cazați pe perioada studiilor în condiții mult mai proaste decât în orice penitenciar din țară.
Între timp, cei ce nu sunt „capabili” să-i mintă pe studenți referitor la soluționarea problemelor de cazare, sunt îndemnați să-și caute alt loc de muncă.”
Ulterior apariției postărilor pe pagina de socializare, liderul de sindicat Europol, Cosmin Andreica, a explicat la postul de televiziune B1 TV că studenții Academiei de Poliție București, sunt nevoiți să accepte de ani de zile aceste condiții, iar în prezent explicația care li se oferă fiind aceea că există în derulare proiecte de reabilitare a clădirilor, informeaza Adevărul.
Citește și: Fostul șef al Poliției Rutiere dă vina pe șoferii needucați, pentru accidentele cu morți de pe drumurile publice: „Românul nu știe să meargă pe autostradă. E vorba despre civilizație / Șoferii se bat cu polițiștii!”
Mai mult, în cadrul respective intervenții TV, liderul Europol a precizat că studenții ar fi fost amenințați cu adoptarea măsurilor disciplinare, care pot merge până la exmatriculare, dacă vor transmite în afara academiei imagini cu condițiile din internat.
„Având în vedere condițiile pe care le vedem în imagini, putem spune că studenții învață prima lecție din Minsiterul Afacerilor Interne, și anume umilința. Pentru că raportat la condițiile pe care le vedem în imaginile video și în pozele pe care noi le-am postat, cei din penitenciare ajung să primească sume compensatorii pentru aceste condiții de detenție, iar în cazul de față îi vedem pe studenții care stau câte 30 într-o cameră, fără apă caldă curentă, cu grupuri sanitare care nu au mai fost modernizate și care sunt lăsate de izbeliște, sub pretextul faptului că în momentul de față Academia de Poliție derulează un amplu proces de renovare și de reabilitare a corpurilor din incinta academiei”, a spus liderul Europol România.
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult