- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin bani pentru români în 2024. MADR face anunțul momentului pentru cei care au nevoie de finanțare

07 Dec, 17:19 • Bumbeneci Diana
O nouă plată la hectar pentru fermierii români, din 2024. Ministerul Agriculturii face anunțul pentru fermierii care au nevoie de bani.
Vin bani pentru români în 2024. MADR face anunțul momentului pentru cei care au nevoie de finanțare

Ministerul Agriculturii pregătește mai multe măsuri de finanțare pentru fermierii români în 2024. Pe de-o parte, se vor lansa programele ”creditul agricol” și ”creditul fermierilor”, însă Guvernul ia în calcul și o nouă plată la hectar care ar putea fi acordată fermierilor români.

Vin bani pentru români în 2024

În emisiunea „Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a oferit detalii cu privire la diferența dintre creditul agricol și creditul fermierilor, precum și perioada în care vor fi implementate acestea.

bani
bani

Sunt două credite – creditul fermierilor și creditul agricol. Creditul fermierilor este deja notificat la Comisia Europeană, înseamnă un credit cu o dobândă de 1,95%, în care Ministerul Agriculturii va plăti ROBOR-ul și partea de cheltuieli.

Asta înseamnă că majoritatea fermierilor care sunt în dificultate pot accesa până la 30% din cifra de afaceri, acest credit cu o dobândă fixă de 1,95%.

Creditul fermierilor este destinat capitalului de lucru, iar creditul agricol reprezintă partea de investiții și achiziționare de terenuri. Creditul agricol este cu o dobândă de 2% + ROBOR. (…) Acest credit va fi lansat din 1 ianuarie, până pe 31 iunie, când se finalizează cadrul Ucraina. Punem la dispoziție un plafon de 4 miliarde de lei pentru aceste credite”, a precizat Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În același timp, conform liderului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării, Guvernul are intenția de a lansa și o nouă plată la hectar pentru fermierii care au înregistrat pierderi din cauza războiului din Ucraina. Și această plată ar urma să fie implementată începând cu anul 2024.

„Știm că fermierii au fost afectați de acest război pornit de Rusia împotriva Ucrainei, cheltuielile cu transportul au crescut, cheltuielile cu inputurile au crescut, și sigur vom veni cu măsuri pentru fermieri, pe de-o parte de finanțare, dar din discuțiile pe care le-am avut cu domnul premier o să venim și cu un sprijin pentru pierderile înregistrate de către fermieri. Cred că va fi o plată la hectar de anul viitor”, a mai subliniat ministrul agriculturii.

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult