- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vom acoperi întregul deficit de energie al Moldovei! 74% din energia electrică a Republicii Moldova va fi livrată marți de România!

28 Nov, 23:41 • Gabriela Andreescu
Aproximativ 74% din cantitatea de energie electrică necesară Republicii Moldova va fi livrată marți de România, a anunțat secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan.
Vom acoperi întregul deficit de energie al Moldovei! 74% din energia electrică a Republicii Moldova va fi livrată marți de România!

Autoritățile din țara vecină au anticipat un deficit de energie de 74% pentru data de marți, 29 noiembrie, drept pentru care au apelat la contractul de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica România.

„Pentru ziua de mâine, circa 74% din energie electrică urmează a fi livrate în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica”, a scris pe Facebook Constantiun Borosan.

Operatorul național de transport de energie Moldelectrica a fost anunțat azi de furnizorul de energie Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 „nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a companiei, citată de Digi24.

Citește și: Ziua Naţională a României, a doua sărbătoare preferată de români. Care este sărbătoarea numărul 1 în topul preferințelor

„Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență, confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST (operatorul sistemului de transport) al statului vecin”, se mai arată în postarea companiei de stat din Republica Moldova.

74% din energia electrică a Republicii Moldova va fi livrată marți de România
74% din energia electrică a Republicii Moldova va fi livrată marți de România

Republica Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică din istoria sa și s-a confruntat cu pene masive de curent în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

Capitala Chișinău și mai multe raioane din Republica Moldova au fost, în urmă cu câteva zile, afectate de o nouă pană masivă de curent, după bombardamentele de la Kiev.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică,” a scris la acea vreme președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

„Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a adăugat Maia Sandu

Citește și: Cum ne mai jupoaie statul român: Cei cu câștiguri mai mari de 6 salarii minime trebuie să plătească 10% CASS – contribuția la sănătate

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult