- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vor îngheța pensiile? Simona Bucura Oprescu dă răspunsul tranșant pentru peste 5 milioane de români

03 Sep, 13:33 • Bumbeneci Diana
Tot mai mulți români se tem că pensiile vor îngheța. Simona Bucura Oprescu are răspunsul la toate îngrijorările beneficiarilor de pensie.
Vor îngheța pensiile? Simona Bucura Oprescu dă răspunsul tranșant pentru peste 5 milioane de români

În cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Muncii a răbufnit după informațiile apărute în spațiul public, pe care le consideră false, cu privire la anumite nedreptăți care ar fi fost făcute de noua lege a pensiilor. Oficialul susține că veniturile românilor nu vor fi înghețate.

Pensiile nu vor îngheța

Ministrul Muncii îi asigură pe pensionari că majorările primite nu vor mai putea fi anulate.

”Odată înfăptuită dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate pensionarilor. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Niciuna dintre ele nu va fi anulată. Este nedrept că toată dezbaterea din media și mai ales din mediul politic s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeași valoare în plată, s-a concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeași valoare dar, în proporție de peste trei sferturi, vor crește și ele de la 1 ianuarie 2025. Când vor crește aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege.

Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost neîndreptățiți decenii întregi și cărora, prin noua lege a pensiilor, li s-a făcut dreptate. Cei care atacă reforma sunt adevărații adversari ai echității în sistemul public de pensii. Sunt adevărații adversari ai principiului contributivității care spune că fiecare pensie trebuie să fie pe măsura muncii și contribuțiilor plătite. Cei care atacă reforma susțin perpetuarea inechităților și perpetuarea tratamentului incorect la care au fost supuși 3,8 milioane de pensionari care au primit pensii mai mici deși au muncit și contribuit la fel”, spune Ministrul Muncii.

Ai mai putea citi și: Ce pensie primești dacă vei avea minim 38 de ani lucrați. Nemulțumiri majore în rândul românilor

Simona Bucura Oprescu, despre pensii
Simona Bucura Oprescu, despre pensii

Când va avea loc următoarea creștere a pensiilor
”Refuz orice fel de încercare de dezbinare a pensionarilor. Refuz o politică a urii. Continui să apăr drepturile tuturor pensionarilor din România. Este o minciună gravă care se rostogolește în spațiul public faptul că 1 milion de pensii vor fi înghețate. Trebuie să știți că mă adresez celor care transmit această informație falsă și care știu că este falsă și îi dezinformează voit pe pensionari. Iar pensionarii din România merită să știe adevărul.

Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82% au crescut la recalculare. 13,8 la sută se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a punctului de referință conform legii.

Repet, peste 13% dintre pensionari vor beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2025, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa și cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare.

Mai rămân doar 4,4 la sută dintre pensii care vor avea aceeași valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeași valoare pentru că astăzi, nivelul lor, este peste contribuțiile primite comparativ cu ceilalți pensionari.

Cele 4,4 la sută dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare, până când vor fi ajunse din urmă de celelalte pensii care au avut aceeași bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare. Fiindcă asta înseamnă echitatea. Cei care au avut mai puțin decât li se cuvenea, să îi ajungă din urmă pe cei care au avut mai mult. În câțiva ani, aceste diferențe se vor echilibra iar, în final, toți pensionarii care au muncit și au contribuit la fel vor avea pensii egale.

Nicio pensie nu scade în urma recalculării
În același timp, este foarte important de spus că cele 4,4% din pensii care rămân la aceeași valoare beneficiază de principiul de bază că nicio pensie nu scade în urma recalculării. Dacă nu am fi impus principiul ”nicio pensie nu scade, cele 4,4% din pensii ar fi fost tăiate în urma recalculării pentru a fi aduse la nivelul de contributivitate aplicat celorlalte pensii. M-am opus acestui lucru. Nu am acceptat tăierea niciunei pensii. I-am protejat pe acești pensionari care primeau pensii peste nivelul lor de contributivitate, adică pensii mai mari decât ceilalți pensionari care au muncit și au contribuit la fel.

Am apărat acești pensionari pentru că nu este vina lor că legislația s-a modificat incoerent în ultimele decenii. Nu este vina lor că legislația anterioară le-a oferit pensii mai mari decât în cazul altor pensionari care au muncit și contribuit la fel.

Deci nu cei 4,4% dintre pensionari au fost neîndreptățiți, așa cum susțin, în mod fals, reprezentanții unor partide în goana lor după procente electorale. Cei 4,4% dintre pensionari au fost protejați să nu li se taie pensiile, cum probabil ar fi încercat alții care au mai încercat să taie pensii în România. Nedreptatea nu este la cei 4,4%, nedreptatea a fost la cei 82% dintre pensionari care au primit pensii mai mici decât ar fi avut dreptul. Lor, celor peste 3,8 milioane de pensionari, li s-a făcut dreptate prin această reformă a pensiilor.

În concluzie, li s-a făcut dreptate celor 3,8 milioane de pensionari prin majorările obținute în urma recalculării, nicio pensie nu scade, acesta este adevărul despre reforma pensiilor din sistemul public”, a conchis Simona Bucura Oprescu, într-o conferință de presă.

Ai mai putea citi și: Cum poți verifica dacă stagiul de cotizare la pensie este calculat corect. Anunțul Casei de Pensii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult