- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vortex polar în România! Țara este lovită de lapoviță și ninsoare! ANM anunță zonele afectate

16 Oct, 13:56 • Stefan Simion
ANM confirmă un nou val de aer polar în România. Zonele unde va cădea lapoviță și ninsoare
Vortex polar în România! Țara este lovită de lapoviță și ninsoare! ANM anunță zonele afectate

Administrația Națională de Meteorologie confirmă că urmează o răcire puternică și bruscă a vremii în România. Mai multe zone sunt vizate de lapoviță și ninsoare, iar temperaturile se mențin sub normalul perioadei.

Țara este lovită de lapoviță și ninsoare

Temperaturile au început să scadă începând cu finele acestui weekend, în nord-vestul țării, unde au apărut și primele precipitații. În noaptea de duminică spre luni, un val de aer rece, însoțit de ploi, dar și de lapoviță și ninsori în zonele înalte de munte, a traversat toată țara, luni dimineața ploile afectând zonele de munte și sud-estul țării, inclusiv București.

Încă de duminică, 15 octombrie, meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire semnificativă dar și precipitații mixte în zona montană înaltă, valabilă până astăzi, la ora 16:00.

Potrivit specialiștilor ANM, vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă. Aria ploilor va fi în extindere, iar în zonele de munte, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp și izolat 20…25 l/mp.

Vezi și: Se ieftinesc gazele în Europa. Prețurile de referință au scăzut luni cu până la 6,5%

Ninsoare
Ninsoare

În noaptea de duminică spre luni se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în nordul Carpaților Orientali, iar la altitudini mai mari de 1700 m și în restul masivelor montane.

Totodată, o avertizare cod galben de vânt este valabilă până astăzi, la ora 12:00.

Vântul va prezenta intensificări în sudul Transilvaniei și al Olteniei, în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sud-vestul și estul Munteniei, cu viteze de 55…65 km/h.

În Carpații Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale în general de 80…110 km/h.

Ai mai putea citi și: A nins ca în povești în România! Imaginile cu zăpada așternută pe șosea au făcut înconjurul mediului online

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult