- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vouchere noi de la guvern pentru milioane de români. Cine sunt beneficiarii şi pentru ce vor putea folosi cei 210 lei

13 Oct, 12:44 • Andrei Alina
Elevii din învățământul preuniversitar ar putea primi vouchere de aproximativ 210 lei pentru control oftalmologic şi achiziţionarea de ochelari de vedere. O iniţiativă legislativă care prevede acordarea acestor vouchere, la propunerea mai multor parlamentari PNL, a fost adoptată în Senat.
Vouchere noi de la guvern pentru milioane de români. Cine sunt beneficiarii şi pentru ce vor putea folosi cei 210 lei

Senatul a adoptat miercuri iniţiativa legislativă prin care vor fi acodate vouchere pentru control oftalmologic şi achiziţionare ochelari de vedere pentru elevii. De aceste vouchere vor beneficia elevii din învăţământul preuniversitar.

Potrivit proiectului semnat de opt deputaţi liberali, „statul finanţează, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la Bugetul asigurărilor sociale de stat, contravaloarea voucherelor pentru control oftalmologie pentru elevii din învăţământul preuniversitar, printr-un tichet în valoare de 0,4 ISR, anual/copil”.

Valoarea ISR este acum de 525,5 lei. Asta înseamnă că valoarea voucherelor acordate elevilorar fi de 210 lei.

 

Citeşte şi: Vouchere sociale de 250 de lei. Ce faci dacă ai pierdut cardul, ai uitat PIN-ul sau cardul nu funcţionează

Proiectul iniţial prevedea acordarea voucherelor doar pentru elevii din învăţământul primar. Senatorii au amendat însă proiectul.

 

Cum se pot obţine vouchere de 210 lei şi cum pot fi folosite

Cum se pot obţine vouchere de 210 lei şi cum pot fi folosite

„Tichetul are scop exclusiv pentru efectuarea controlului oftalmologic şi achiziţionarea de ochelari de vedere pe bază de reţetă, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul. Părintele/reprezentantul legal optează pentru acest tichet, în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală.

Valoarea tichetului va fi actualizată şi indexată anual, prin hotărâre a Guvernului, cu rata inflaţiei.

Bonurile de valoare se acordă elevilor, care au calitate de asigurat conform legii, prin decontarea sumelor aferente din Bugetul asigurărilor sociale de stat”, prevede proiectul.

Citeşte şi: Noi vouchere pentru cetățenii români! Pentru cine dă Guvernul acești bani și când vor fi dați?

Voucherele vor putea fi folosite pentru achitarea contravalorii unui control oftalmologie periodic sau la nevoie, pentru achitarea contravalorii ochelarilor de vedere ori pentru achitarea unei intervenţii medicale sau tratamente oftalmologice.

Valabilitatea voucherelor este de 12 luni de la date emiterii.

Proiectul a fost adoptat de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional.