- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de 200 de lei pentru adolescenții de 14 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinească

02 Dec, 20:27 • Toma Anca
Vouchere de 200 de lei pentru adolescenții de 14 ani. Cei care sunt de acord să participe la cursuri de prim ajutor vor primi bani, potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentarii USR, printre care și deputatul de Alba, Beniamin Todosiu.
Vouchere de 200 de lei pentru adolescenții de 14 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Vouchere de 200 de lei pentru adolescenții de 14 ani. ”Practic ne dorim creerea unor programe de educație naționale privind primul ajutor acordat.

În prezent 8 din 10 cetățeni nu știu să acorde primul ajutor medical, că vorbim de intervenție într-un accident rutier sau primul ajutor oferit unei persoane care suferă de un stop respirator.

Conform programului național “România în siguranță” aproxiamtiv 70.000 cetățeni mor anual pentru că nu primesc primul ajutor la timp” a declarat Beniamin Todosiu, [pentru Alba24.ro.

Vouchere de 200 de lei pentru adolescenții de 14 ani

Voucherele pot fi acordate de la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanelor cu domiciliul în România, iar valoarea lui va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei. Va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.

Tot ce trebuie să facă tinerii pentru a primi acești bani este să participe la cursurile de prim-ajutor care vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări).

Inițiatorii măsurii spun în expunerea de motive că, în prezent, opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.

Citește și: Vouchere pentru plata facturilor la energie. Cum va funcţiona cardul de energie şi cine primeşte cei 1.400 de lei. Anunţul ministrului Marcel Boloş

Vești bune pentru românii vulnerabili

În 2023, MIPE va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întregul an 2023, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), remis, sâmbătă.

MIPE va continua să finanţeze, din fonduri europene, şi măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziţia de alimente şi mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023. (Citește AICI mai multe detalii)