- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vrei să înființezi un Punct Gastronomic Local în 2024? Iată ce ai de făcut

10 Feb, 09:38 • Bumbeneci Diana
În România, un Punct Gastronomic Local poate deveni pentru tine o afacere de mare succes, mai ales dacă știi pașii corecți. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a da viață visului tău.
Vrei să înființezi un Punct Gastronomic Local în 2024? Iată ce ai de făcut

Un Punct Gastronomic Local (PGL) este un concept prin care locuitorii pot să-și deschidă mici unități de alimentație publică, chiar la domiciliul lor, unde să pregătească și să servească mâncăruri specifice zonei, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.

Punct Gastronomic Local în 2024

Cerințele pentru a deschide o astfel de unitate nu sunt complicate, iar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) oferă chiar și un ghid în acest sens.

”Este o oportunitate legiferată de către ANSVSA de mulți ani, între timp a mai apărut o completare benefică la nivel de Parlament. Aceste puncte gastronomice locale se pot amenaja în gospodării, în bucătăriile individuale la nivel național. Este cunoscut faptul că cele mai multe gospodării îndeplinesc multe din condițiile de igienă.

Vezi și: Se dau 16.500 de lei GRATIS pentru români. Cum poți primi banii de la Guvern

 Punct Gastronomic Local
Punct Gastronomic Local

Sunt importante câteva chestiuni, ca informații cu caracter general. E nevoie să avem în bucătăria respectivă o zonă în care să fie spații, frigidere, congelatoare, unde depozităm materiile prime cele care necesită regim termic, apoi o zonă de procesare care este chiar bucătăria, și ce este cel mai important este să se respecte regulile de igienă în timpul manipulării, procesării și servirii. Personalul care face procesarea și servirea respectivă trebuie să cunoască reguli minime privind igiena alimentară, să fie un personal sănătos, iar materiile prime trebuie să provină din gospodăria proprie, este chiar o condiție obligatorie”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, pentru AGRO TV.

Important de menționat este că Punctele Gastronomice Locale au fost integrate și în legislația națională, la finele anului trecut. Conform legii care reglementează înființarea PGL, produsele alimentare din oferta unui Punct Gastronomic Local sunt preparate din materii prime disponibile local, provenite în principal din producția primară de la nivelul propriilor exploatații, de la producători, pescari, vânători, culegători și colectori de produse forestiere nelemnoase.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu procesul Roșia Montană

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult