- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zi liberă pentru elevii și profesorii din județul Iași. Orele sunt suspendate pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva

11 Oct, 22:24 • Claudia Simion
Zi liberă pentru elevii și profesorii din județul Iași. Pe data de 14 octombrie, când se sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, se suspendă orele de curs, a decis Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Zi liberă pentru elevii și profesorii din județul Iași. Orele sunt suspendate pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva

Data de 14 octombrie, când e sărbătoreşte Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi liberă pentru elevii și profesorii din județul Iași. Inspectorul general, Luciana Antoci, a explicat că această decizie vine în contextul în care în zona centrală patru unități de învățământ au accesul autovehiculelor restricționat.

Astfel, 10.000 de elevi care fac zilnic naveta spre școală vor fi afectați fiindcă deplasarea s-ar putea desfășura cu dificultate și ar putea apărea întârzieri foarte mari.
Orele pierdute din ziua de 14 octombrie vor fi recuperate ulterior, a dat asigurări Luciana Antoci.

„Da, Sfânta Parascheva, ziua specifică pe 14 octombrie este pentru întreg județul Iași, prin contractul colectiv de muncă, zi liberă pentru profesori, așadar vor fi liberi și elevii cu acest prilej. Cu siguranță va fi o formulă de recuperare pentru ceea ce nu se învață vineri.”

Încă o săptămână de vacanță în octombrie pentru elevi și profesori

Prima vacanță a elevilor va fi în perioada 22-30 octombrie. În vechiul format, folosit până anul trecut, de această vacanță beneficiau doar elevii din ciclul primar.

Noul an şcolar are o structură nouă, după 24 de ani în care sistemul educaţional din România a menținut acelaşi tip de format. S-a trecut la modelul propus de minister, cu 5 module și 5 vacanțe, prima vacanţă urmând să înceapă chiar în această lună.