- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zile libere 2022. Liberele legale care pică în weekend ar putea fi recuperate în cursul săptămânii

19 Nov, 17:04 • Stefan Simion
Zile libere 2022. Sărbătorile de iarnă vin întotdeauna cu multe zile libere, însă numărul acestora scade atunci când Crăciunul şi Anul Nou pică în weekend. Vestea bună este că, la Senat, a fost depus un proiect de lege care prevede libere date în compensare pentru sărbătorile legale care nu cad în zile lucrătoare.
Zile libere 2022. Liberele legale care pică în weekend ar putea fi recuperate în cursul săptămânii

Zile libere 2022. Anul acesta, Crăciunul şi Anul Nou pică duminică, zi liberă oricum pentru majoritatea angajaţilor. A doua zi de Crăciun, 26 decembrie, este într-o zi de luni, iar angajații sunt liberi. Chiar dacă românii beneficiază de două zile libere de Crăciun, numai una va fi în cursul săptămânii.

Zile libere 2022. Liberele legale care pică în weekend ar putea fi recuperate în timpul săptămânii

Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi, însă, recuperate în timpul săptămânii dacă proiectul de lege privind compensarea zilelor de sărbătoare care pică în weekend va fi aprobat.

Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal, prevede proiectul.

Citeste si Vacanţa de iarnă a elevilor se suprapune peste minivacanţa de Bobotează. Ce zile libere mai au cei mici

Parlamentarii au dat ca exemplu situații în care zilele libere pică în weekend, iar salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii, menţionează, în expunerea de motive, iniţiatorii proiectului printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.

„Zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, mai scrie în expunerea de motive.

Spre exemplu, în 2023, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. Însă dacă proiectul propus de PSD-PNL va fi aprobat, românii vor avea 15 zile libere.

Totuși, “zilele libere nu ar trebui să depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.

România, ţara cu cele mai puţine zile libere din UE

Iniţiatorii proiectului spun că angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, “faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii”. În multe țări din întreaga lume oamenii beneficiază de o zi liberă suplimentară, fie luni, fie vineri, pentru a sărbătorile legale care cad în zile de weekend. Ceea ce înseamnă că angajaţii primesc același număr de zile libere în fiecare an.

„Această reglementare poate fi interpretată şi ca o încercare de aliniere la situaţiile similare ale salariaţilor din UE, fără a mai fi nevoie a se declara şi alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajaţii români să poată beneficia în mod efectiv”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Citeste si Mai multă vacanță pentru români, cu ocazia Sfântului Andrei și zilei de 1 decembrie. Guvernul a decis cine va avea zile libere în plus

Zile libere în 2023

  • 1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (pică duminică și luni)
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (pică marți)
  • 14 aprilie — Vinerea Mare (pică vineri)
  • 16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (pică duminică și luni)
  • 1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
  • 1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
  • 4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (pică duminică și luni)
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului (pică marți)
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei (pică joi)
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României (pică vineri)
  • 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (pică luni și marți)

De asemenea, printr-un proiect de hotărâre a Guvernului, în 2023 ar putea fi libere și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Sunt zilele ce vor uni sărbătorile legale de weekenduri. Astfel, bugetarii vor putea face punte cu zilele libere legale și vor avea trei weekenduri prelungite de patru zile.

Minivacanțe în plus în 2023

  • 21-24 ianuarie (de Ziua Unirii Principatelor Române): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile
  • 1-5 iunie (de Ziua Copilului și Rusalii): de joi până luni inclusiv, 5 zile
  • 12-15 august (de Sfânta Maria Mare): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult