- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zile libere de Crăciun şi Revelion. Cât vor avea bugetarii dreptul să stea acasă în perioada sărbătorilor de iarnă

27 Nov, 12:37 • Anghel Oana
Românii vor avea mai multe zile libere de Crăciun şi Revelion, potrivit listei oficiale publicată de Guvernul României.
Zile libere de Crăciun şi Revelion. Cât vor avea bugetarii dreptul să stea acasă în perioada sărbătorilor de iarnă

Zile libere de Crăciun şi Revelion. Pentru că multe sărbători au date fixe, numărul zilelor libere oficiale diferă de la un an la altul.

Zile libere de Crăciun şi Revelion. Cât vor sta acasă salariaţii în perioada sărbătorilor de iarnă

Pe lista liberelor legale sunt incluse prima și a doua zi de Crăciun. În 2022, Crăciunul pică duminică, situaţie în care angajaţii vor avea liber doar a doua zi, pe 26 decembrie.

La fel stă situaţia şi de Revelion. 1 și 2 ianuarie sunt declarate zile libere legale, însă, cum 1 ianuarie pică într-o duminică, salariaţii vor beneficia doar de o singur zi liberă (2 ianuarie).

Citeste si Zile libere 2022. Liberele legale care pică în weekend ar putea fi recuperate în cursul săptămânii

Zile libere de Crăciun şi Revelion. Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția spitalelor și a unităţilor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Minivacanţă de 1 Decembrie

1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este zi liberă. Tot zi liberă de la stat este şi 30 noiembrie, când este prăznuit Sfântul Andrei. Astfel că miercuri şi joi (30 noiembrie şi 1 Decembrie) sunt zile nelucrătoare. Guvernul a decis să acorde angajaţilor români încă un liber – vineri, 2 decembrie -, astfel încât să se creeze o punte.

Citeste si Vacanţa de iarnă a elevilor se suprapune peste minivacanţa de Bobotează. Ce zile libere mai au cei mici

Astfel, bugetarii vor avea o nouă minivacanță în acest an. Ei vor beneficia de 5 zile libere, începând de miercuri, 30 noiembrie, până duminică, 4 decembrie.

Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese”, se arată în nota Hotărârii de Guvern.