- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ziua Marinei Române 2023. Ceremonia, desfășurată în prezența președintelui Iohannis și a altor înalți oficiali

15 Aug, 10:25 • Lupu Alexandra
Ceremonii grandioase de Ziua Marinei Române. Președintele Iohannis, premierul Ciolacu și președintele Senatului Ciucă, prezenți la eveniment.
Ziua Marinei Române 2023. Ceremonia, desfășurată în prezența președintelui Iohannis și a altor înalți oficiali

Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă au ajuns la evenimentul de la Constanța, acolo unde se ține ceremonia organizată cu ocazia Zilei Marinei Române, informează antena3.ro. La acest eveniment participă înalții oficiali, precum ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Președintele Iohannis, prezent de Ziua Marinei Române

Au început festivitățile de Ziua Marinei Române. La eveniment sunt deja prezenți președintele Iohannis, însoţit de soţia sa Carmen Iohannis, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, Nicolae Ciucă şi premierul Marcel Ciolacu. Primăria Constanța a transmis că evenimentul din data de 15 august 2023 va dura 14 minute, în intervalul orar 22:30 – 23:00 și va avea loc în zona Digului Verde. Ceremonia începe cu ridicarea pavilionului, geacului și a marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României. Totodată, va avea loc executarea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. Vor fi lansate în apa mării ancore de flori în memoria eroilor marinari care își fac somnul de veci în adâncurile apelor.

Citește și despre: Marcel Ciolacu, discuții la Bruxelles. Premierul încearcă să obțină modificarea PNRR și majorarea deficitului bugetar. „Avem termen până pe 31 august”

„Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ‘Forţele Navale Române 2023’, care va fi prezentat marţi, 15 august, la Constanţa.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale”, se menţionează în comunicatul FNR.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

„Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi de sărbătoare dedicată marinarilor militari şi civili. Este emoţionantă prezenţa atât de multor oameni la aceste ceremonii prilejuite de Ziua Marinei Române. Ziua de 15 august a devenit un prilej de a ne aminti de simbolurile naţiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alţii şi să înţelegem din nou cât de puternici putem fi împreună pentru a ne construi un viitor mai bun.

Dragi marinari, aveţi admiraţia şi recunoştinţa noastră pentru devotamentul şi demnitatea cu care ne purtaţi drapelul pe mările şi oceanele lumii. Gândurile noastre de preţuire şi gratitudine se îndreaptă azi şi către cei care au făcut suprema jertfă sub pavilionul naţional. Aducem un pios omagiu eroilor mărilor şi oceanelor. Ne aflăm în vecinătatea războiului, iar recentele escaladări, inclusiv atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii Mării Negre. (…)

Vom continua eforturile de întărire ale structurilor NATO din România, în special a grupului NATO de la Cincu, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de descurajare pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre pe termen lung. România, ca membru NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate. Din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice.

Alături de ceilalţi aliaţi, România va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar. Vom oferi sprijin politic şi practic Kievului, atât bilateral cât şi prin contribuţia la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe F16, care va deservi atât piloţi români, aliaţi şi ucraineni. Vom continua să ne coordonăm în UE pentru a gestiona eficient consecinţele războiului. Vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană Ucrainei pe toate palierele”, a declarat Klaus Iohannis.

Vezi și: Marcel Ciolacu a intervenit de urgență în scandalul de la Ministerul Finanțelor. Ce le cere, de fapt, angajaților pentru a-și primi salariile