- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, discuții la Bruxelles. Premierul încearcă să obțină modificarea PNRR și majorarea deficitului bugetar. „Avem termen până pe 31 august”

14 Aug, 10:59 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu și trei dintre miniștrii săi încearcă să obțină la Bruxelles modificarea PNRR și majorarea deficitului bugetar. Iată primele informații.
Marcel Ciolacu, discuții la Bruxelles. Premierul încearcă să obțină modificarea PNRR și majorarea deficitului bugetar. „Avem termen până pe 31 august”

Marcel Ciolacu și trei dintre miniștrii cabinetului merg la Bruxelles pentru a negocia cu Comisia Europeană modificarea PNRR și pentru a convinge instituția să accepte un deficit bugetar majorat pentru țară, informează antena3.ro. Mai mult decât atât, oficialii vor discuta despre modificările din reforma pensiilor speciale.

Marcel Ciolacu, discuții la Bruxelles

Marcel Ciolacu merge personal la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană despre PNRR și pentru a negocia majorarea deficitului bugetar. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, va fi prezentă în cadrul negocierilor. Ea are rolul de a discuta modificările la legea pentru eliminarea pensiilor speciale, după decizia CCR. Ministrul va încerca să îi determine pe responsabilii europeni să nu taie fondurile alocate României din cauza depășirii termenului prevăzut în PNRR pentru adoptare. Totodată, Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, vor discuta cu oficialii de la Bruxelles despre depășirea cheltuielilor bugetului de stat.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu anunță aprobarea construcției Autostrăzii Moldovei: „Este un obiectiv major și strategic de infrastructură asumat prin PNRR”

Din acest punct de vedere, Marcel Ciolacu a confirmat că statul român trebuie să termine negocierile pentru PNRR până pe data de 31 august. Premierul a informat că România și-a asumat 4.4% privind deficitul bugetar.

„Avem termen până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR (…)

Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul”, a declarat premierul României.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, vor prezenta în fața Comisiei Europene măsurile fiscale care urmează să fie aprobate până în luna septembrie 2023. Măsurile pregătite de Guvern vizează eliminarea facilităților fiscale, impozitarea veniturilor în domeniul IT, cu referire la cele care depășesc 10.000 de lei și eliminarea scutirii de la plata CASS în construcții, agricultură și industria alimentară.

Se pare că statul român este cu un picior în groapă. Ministrul Economiei a avertizat în urmă cu puțin timp că România riscă să piardă banii din PNRR, dacă nu se încadrează în ținta de deficit. Radu Oprea explică că țara s-a împrumutat foarte mult, iar fondurile au fost risipite. Ministrul Economiei a punctat în continuare că există reguli stricte și condiții clare impuse de Comisia Europeană.

„Suntem în procedură de deficit excesiv pentru că am ajuns pe un vârf la începutul pandemiei, de 9%. Din păcate, faptul că ne-am împrumutat foarte mult și avem acel deficit care ne costă, intrând în procedură, am risipit banii. Nu am făcut ceva foarte bun, în sensul de a investi în economie, care să producă alți bani”, a spus Radu Oprea.

„Eu știu că în PNRR sunt condiții foarte clare legate de fondurile europene, dacă nu ne încadrăm în deficit. Există riscul să pierzi aceste fonduri, să înghețe până ieșim dintr-o anumită zonă”, a adăugat el.

Ministrul a informat că cererea de plată numărul 2 a fost deja aprobată, iar cea de-a treia își urmează cursul.

„Este un angajament al Guvernului României, pe care România trebuie să-l respecte. Există un dialog cu Comisia Europeană, am avut un dialog foarte aplicat la Guvern. Faptul că suntem deja cu cererea de plată 2 aprobată, cererea de plată 3 își urmează cursul, există această discuție referitoare la procedura de deficit excesiv și la faptul că, într-adevăr, trebuie să facem acel efort de a arăta că putem să revenim pe trendul descendent referitor la împrumuturile pe care le facem”, spune el.

Te-ar putea interesa și: România riscă să piardă banii din PNRR! Ministrul Economiei, avertisment de ultim moment: „Ne-am împrumutat foarte mult”