- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zonele din România cu cel mai mare risc de cutremur. Află dacă este localitatea ta

05 Nov, 17:14 • Bumbeneci Diana
În ultimele 30 de zile au avut loc peste 30 de cutremure în România. După ce joi, 3 noiembrie, un seism cu magnitudinea de 5.4 grade a zguduit țara, oamenii s-au întrebat care ar fi zona cu cel mai mare risc seismic.
Zonele din România cu cel mai mare risc de cutremur. Află dacă este localitatea ta

În acest context, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului a făcut declarații prin intermediul cărora a vorbit despre cutremurele din România, spunând că „treaba este mult mai mult mai complicată, pentru că fenomenele care se întâmplă în timpul marilor cutremure sunt fenomene pur geologice, absolut geologice”.

Zonele din România în care riscul de cutremur este extrem de ridicat

Cele mai multe cutremure au loc în zona seismică activă din Vrancea. Aceasta este cea mai mare zonă seismică din România, mișcările telurice fiind regulate.

Ai mai putea citi și: Ultimă oră. România a fost zguduită de un cutremur major, la 6:50. Seismul a avut o magnitudine de 5.3 grade

Zonele din România cu cel mai mare risc de cutremur. Află dacă este localitatea ta
Zonele din România cu cel mai mare risc de cutremur. Află dacă este localitatea ta

Vrancea este o zonă seismică, o zonă tectonică de cu tot o altă natură decât ce este în jurul nostru. Spre exemplu, când sunt cutremure mari în Turcia nu au nicio influență asupra noastră. La fel și cu un cutremur în Grecia.  Deci tectonica din Vrancea este de cu totul altă natură.

În ultimul timp cutremurele au devenit sensibile pentru oameni.  Sunt cu mult mai multe, pentru că, practic, în fiecare zi se întâmplă nişte rupturi pe undeva în scoarţa terestră. În Vrancea este o structură geologică cu totul aparte print-această parte a pământului. Au apărut cutremurele la adâncimi destul de mari chiar 100 și ceva de kilometri ceea ce nu prea a fost tot timpul.

Cu toate acestea, pierderile mari care a fost în România au fost mult legate în partea asta a Munteniei, adică biserici distruse”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Acesta a mai explicat că, pentru moment, nu consideră că vom avea parte de un cutremur foarte puternic. Și Județul Gorj este zonă de pericol seismic. Se știe că Vrancea este cunoscută ca fiind o zonă cu mare risc seismic, însă nici județul Gorj nu se lasă mai prejos.

Zona de aici e cunoscută din foarte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafață. Ori, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și bineînțeles, adâncimea.

Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcția este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime. Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, într-o emisiune televizată.

Te-ar mai putea interesa și: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță dacă au fost victime sau pagube în urma cutremurului din această dimineață

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult