IT&C, CARIERE

De la tablite la tablete. Cat costa updatarea scolilor (Galerie Foto)

17 septembrie 2013, ora 16:43, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1.jpg
Sistemul national de invatamant a trecut prin mai multe schimbari in ultimii ani. Daca bunicii nostri au scris cu creta pe tablite la cursuri, elevii din prezent incep sa scrie pe tablete PC. Astfel, printre subiectele discutate in prezent la minister este si cel al introducerii tabletelor in scoli. Vezi ce inseamna aceasta transformare si cat ar costa echipamentele necesare elevilor.

In prezent avem in tara cateva cazuri de scoli care au dotat unele clase cu tablete, insa nu cu fonduri de la Ministerul Educatiei. Printre acestea se numara si clasa digitalizata de la Scoala Comerciala Superioara „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti.

Sunt mai multe clase smart in tara, dar vorbim de 3 tipuri de finantari: sunt clase care s-au construit din fonduri structurale dar au fost proiecte individuale, exista locuri in care autoritatile locale au investit si exista a 3-a categorie unde diferite firme au sponsorizat asa cum este cazul de la Kretzulescu (sponsorizata de Samsung, n.r.)”, a declarat marti Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale.

Remus Pricopie a aratat ca institutia pe care o conduce lucreaza deja la un proiect pe fonduri structurale pentru urmatorul exercitiu bugetar al UE 2014-2020 in valoare de circa 100 milioane de euro pentru digitalizarea claselor de invatamant.Chiar daca pentru acest an, „clasele smart” nu se afla pe lista de investitii, Ministerul lucreaza la un proiect in acest sens.

Pentru acest an nu avem pe lista de investitii asemenea clase digitalizate pentru ca mai intai trebuie sa ai continutul, apoi trebuie sa ai trainingul profesorilor si dupa aceea iti poti pune problema sa faci un pas mai departe.Daca am face anul acesta, presupunand ca am avea bani, multe dintre echipamente ar sta neutilizate”, a spus ministrul.

Prin urmare, trebuie sa fie parcursi urmatorii pasi, conform ministrului.

Trebuie sa conectam toate scolile la internet, apoi sa dezvoltam softurile educationale. Urmatoarea etapa este sa pregatim profesorii pentru a putea preda la clasele digitalizate. Astfel, pentru pregatirea cadrelor didactice vom folosi fondurile structurale. Urmatorul pas este ca, in 2014, toate clasele I si a II-a sa aiba cate un video-proiector, un calculator sau un laptop si un ecran de proiectii”, a explicat Remus Pricopie.

Acesta a adaugat ca dupa ce toate cele de mai sus vor fi realizate, se poate trece la digitalizarea tuturor claselor, adica tabletele elevilor sa fie conectate de calculatorul profesorilor. „Aceasta etapa este si cea mai costisitoare si pentru aceasta ultima faza acum se lucreaza la Ministerul Educatiei pentru a scrie un proiect pe fonduri structurale, un proiect care va fi destul de mare pentru bugetul 2014-2020”, a declarat ministrul Educatiei.

As vrea mai intai sa terminam noi toate temele pe care le avem de facut la Ministerul Educatiei si in momentul in care acest proiect este gata, sub forma de draft o sa-l prezentam public si o sa vedeti toate detaliile. Vorbim de peste 100.000 milioane de euro”, a adaugat el.

Daca vorbim de ultima parte a proiectului, in 4-5 ani nu o sa recunoastem clasa pentru ca asistam, dupa multi ani, la o schimbare fundamentala de filosofie a clasei”, a subliniat Remus Pricopie.

In acelasi timp, ministrul delegat pentru invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca in ceea ce priveste componenta digitala, aceasta nu va fi un simplu pdf.

“Este important sa avem lectiile interactive, sa dezvoltam creativitatea. Si aici se vede marele avantaj al instrumentelor informatice. Dezvolta creativitatea, nu doar memoria copiilor. Astfel, nu se pune problema de pdf sub nicio forma, ci dezvoltarea unor softuri interactive prin care copiii sa poata dialoga cu profesorul si sa poata sa-si dezvolte capacitatile creative”, a spus Costoiu.

Smart Classroom pentru elevii de la „Nicolae Kretzulescu”

Ministerul Educatiei Nationale a incheiat un parteneriat cu Samsung Electronics Romania pentru a lansa programul educational Smart Classroom in cadrul scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti.


Clasa a fost amenajata in special pentru elevii din clasele a 11-a si a 12-a.

Galerie Foto
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria


Ceea ce se intampla astazi aici are legatura cu prezentul acestei generatii care este familiarizata cu dispozitivele digitale, iar acest proiect le ofera elevilor oportunitatea de a studia asa cum isi doresc. Asistam la o schimbare fundamentala a filosofiei claselor in care elevii interactioneaza si primesc feedback in timp real,” a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale.

Smart Classroom ofera o solutie completa care include atat suport hardware si software, cat si content digital adaptat curriculumului recomandat elevilor de liceu.

"Ne dorim sa conectam scolile la internet astfel incat copiii sa aiba acces la continut si sa putem oferi software care sa imbunatateasca accesul la educatie. Elevii sunt extrem de conectati la prezent, iar acest proiect este o sansa pentru viitor,” a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant Superior, Cercetare stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

In clasa digitala, care a fost dotata cu 31 de tablete Samsung Galaxy Note 10.1, un E-Board, un Smart TV si doua laptop-uri, elevii (de clasa a XI-a si a XII-a) vor putea studia cursul optional „Succesul profesional”. Astfel, peste 350 de elevi ai scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti vor putea beneficia in primul an de solutia oferita de Samsung Electronics Romania. Cursul a fost dezvoltat de catre Junior Achievement, iar digitalizarea sa in format HTML a fost facuta de Read Forward.

Practic, clasa digitala permite comunicarea in timp real intre elevi si profesori, controlarea de catre profesor a informatiilor afisate pe tabletele elevilor, precum si schimbul de experienta intre licee prin sistemul cloud.

Obiectivul parteneriatului dintre Ministerul Educatiei Nationale si Samsung il reprezinta familiarizarea elevilor si a profesorilor cu solutii de invatare performante, care pot sa usureze procesul de predare-invatare si sa-l faca mai atractiv.Samsung Electronics Romania si Ministerul Educatiei Nationale au semnat in luna iunie a acestui an un parteneriat pentru amenajarea unor sali de clasa Smart in liceele din Bucuresti, Timisoara si Iasi cu echipamente IT de ultima generatie.

Astfel, in acest an scolar, Samsung va mai amenaja doua clase digitale la Timisoara si Iasi. Suma alocata pentru dezvoltarea solutiei soft personalizate, destinate elevilor din cele trei licee, va costa 100.000 de euro.

Scoala Comerciala “Nicolae Kretzulescu” a fost fondata in toamna anului 1864. Pana la infiintarea Academiei de Studii Economice in aprilie 1913, scoala Comerciala a fost cea mai inalta treapta a invatamantului economic romanesc.

Importanta invatamantului digital este reafirmata si de studiile in domeniu, care arata ca, in momentul in care elevii se bucura de o experienta de invatare interactiva, acestia retin 75% din informatii, in timp ce doar 20% dintre informatii sunt retinute atunci cand suportul de invatare este doar audio-video. in momentul in care informatia este citita, elevii retin pana la 5% din informatie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Calin Lupu a spus:
20/09/2013 17:56
Sigur ca da, vom trece la tablete, foarte frumos. Copilul meu a inceput clasa I, prima sedinta cu parintii: x lei pentru caiete (x de mai multe ori), x lei pentru manual, bani pentru reparatii tocarie, bani pentru reparatii toalete, bani pentru reparatii incalzire - caci superbul nostru stat care viseaza la tablete nu a dat nici macar un caiet sau un leut. Basca laptop si imprimanta pentru doamna invatatoare, caci are nevoie, si asta e doar inceputul. Noroc ca mai exista firme care fac bani si sponsorizeaza ceva, dincolo de intentiile ascunse de marketing. Chit ca suntem vai de capul nostru cu sistemul educational, dar suntem vai de capul nostru pe tablete Samsung, nu?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 19 Septembrie 2021, 19:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter