- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Piata tabletelor din Romania prinde contur. Un jucator local a vandut in 6 luni cat intr-un an

01 Aug, 15:19 • adrian.mihaltianu
Producatorul local de electronice Evolio a vandut in primul semestru din acest an circa 12.000 de tablete, cu 1.000 de unitati mai mult decat in tot anul 2011, potrivit lui Liviu Nistoran, presedintele companiei.
Piata tabletelor din Romania prinde contur. Un jucator local a vandut in 6 luni cat intr-un an

Pana la finalul acestui an, compania estimeaza ca va comercializa aproximativ 30.000 de tablete, dupa ce anul trecut vanzarile au fost de 11.000 de unitati.

„In prima parte a anului, Evolio a vandut 10.000 de tablete Evotab 2 si 2.000 de tablete Neura. Pana la finele anului vom comercializa aproximativ 30.000 de tablete”, a declarat Liviu Nistoran.

Acesta a precizat ca si la nivelul pietei vanzarile de tablete au crescut in fiecare an. „Anticipez ca, in total, pe piata locala vor fi vandute 150 -160.000 de unitati in acest an”, a spus Nistoran, care vede pentru 2013 cel putin o dublare a pietei.

Conform acestuia, in 2010 piata de tablete din Romania era de circa 15.000 de unitati, din care 90% iPad-uri, iar in 2011 a urcat la 55.000 – 60.000 de unitati.

Producatorul a lansat oficial miercuri o noua tableta PV, [b]Evotab Fun[/b] (foto), cu ecran de 7 inci, care are modul GPS incorporat pentru a putea fi folosita in calatorii. Tableta, cu o grosime de 9,5 mm, are conectivitate Wi-Fi si o greutate de 330 de grame.

Pretul acesteia este de 649 lei pentru varianta cu harta Romaniei (care include si actualizarea pe urmatorii doi ani) si cu circa 100 lei mai mare pentru versiunea cu harta Europei.

Liviu Nistoran estimeaza ca va vinde pana la finele anului peste 14.000 de Evotab Fun, incluzand si vanzarile pentru versiunea mai ieftina a tabletei, fara GPS, care va fi lansata in toamna. Aceasta va avea un pret cu circa 100 de lei mai redus.

Tableta Evotab Fun are procesor Boxchip A10 1GHz + Mali GPU 400 MHz, 1 GB de RAM, memorie flash de 8 GB care poate fi marita pana la 32 GB cu microSD si camera frontala de 2 MP. Dispozitivul ruleaza pe sistemul de operare Android 4.0, iar conectarea la internet se face fie prin WiFi, fie prin modem 3G.

Potrivit companiei, autonomia tabletei ajunge pana la 7 ore de folosire continua sau 5 ore de utilizare intensiva cu GPS si Wi-Fi active.

De asemenea, tableta are incorporat un transmitatorul FM care permite redarea fisierelor audio (filme, muzica, etc) direct de pe tableta PC prin intermediul statiei audio. Evotab Fun are inclus in pachetul de baza un Car-Kit complet: suport parbriz, incarcator masina, cablu de date Mini USB- USB.

Posesorii tabletei pot accesa libraria virtuala EvoBook in care sunt o serie de titluri cu preturi intre 2,4 lei si 40 lei. Aplicatie vine preinstalata. „Are un ecosistem tip Kindle”, a spus Liviu Nistoran.

Potrivit presedintelui, compania este in discutii pentru a se lansa si pe alte piete din Europa de Est, inclusiv in Bulgaria. Ea este deja prezenta in Moldova.

Nistoran a mentionat ca vanzarile de tablete reprezinta 50% din cifra de afaceri a companiei, fiind in crestere continua.

Lansat in 2007, Evolio este unul din cele mai importante branduri romanesti de produse IT&C, fiind detinut de Televoice. Sub brandul Evolio se comercializeaza: produse GPS, tablete PC, eBook Readere, netbook-uri, produse de comunicatii , etc.

Principalii concurenti locali ai Evolio sunt Allview si E-Boda, pe langa cei internationali precum Apple sau Samsung.