- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Piata tabletelor se tripleaza in 2012. Cum „mananca” romanii din cota producatorilor internationali

14 Jun, 00:07 • adrian.mihaltianu
Romanii sunt mari consumatori de tehnologie. Printre dispozitivele preferate se numara si tabletele PC, ceea ce face ca piata sa creasca de la an la an. Cu o prezenta tot mai importanta pe piata tabletelor intalnim producatorii locali, care castiga cota de piata in fata celor straini.
Piata tabletelor se tripleaza in 2012. Cum mananca romanii din cota producatorilor internationali

„Piata tabletelor a ajuns in 2011 la un total de 40.000 unitati. Pentru acest an, tinand cont de dinamica pietei, cred ca piata se va tripla, cel putin, depasind 120.000 unitati. Cred ca trendul ascendent se va mentine si in urmatorii ani”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandru Dragoiu, fondatorul producatorului roman E-Boda. 

Potrivit acestuia, cresterea accelerata a pietei ne arata ca tabletele sunt extrem de importante, insa romanii sunt foarte sensibili la pret. „Consider ca [b]piata va exploda[/b] abia de acum, deoarece exista foarte multa valoare in tablete, la preturile actuale”.

In ceea ce priveste producatorii locali, Dragoi a mentionat ca sunt vazuti foarte bine, avand o cota de piata de aproximativ [b]25-30%[/b].

„Eu cred ca aceasta cota va creste datorita pozitionarii preturilor in zona entry – medium, zona care va avea ascensiunea cea mai puternica in Romania”, a subliniat el.

[b]Atuurile producatorilor locali [/b]

[img=3045]Alex Dragoiu, fondatorul E-Boda[/img]
„Cred ca atuurile producatorilor romani sunt, in primul rand, capacitatea de a intelege, mult mai bine, nevoile pietei, in al doilea rand, viteza de reactie foarte buna, apoi suportul tehnic vital pentru aceste produse foarte complexe si nu in ultimul rand, pozitionarea de pret”, a adaugat Alexandru Dragoiu.

In prezent, 3 companii din Romania produc tablete PC, respectiv E-Boda, Televoice (care detine brand-ul Evolio) si Visual Fan (producatorul Allview).

Alexandru Dragoiu, fondatorul E-Boda, estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, societatea va vinde aproximativ 10.000 de tablete din toate modelele, categoria ajungand sa reprezinte 20% din cifra de afaceri. „Cred ca acest procent va creste pe viitor, tinand cont de cresterea accelerata a pietei din ultima perioada si de pretul mediu al tabletelor care este in scadere”, a mentionat el. 

In acest moment, produsele cel mai bine vandute de E-Boda sunt televizoarele, ramele foto si DVD-urile. Anul trecut, din cifra de afaceri televizoarele au reprezentat 23% din vanzari, ramele foto 20%, iar DVD-urile 16%.

Focusul E-Boda in 2012 este pe categoria tabletelor. „Ne-am propus [b]sa lansam minim 4-5 modele[/b] si, pana acum, am lansat deja doua modele: Impresspeed E1 si Impresspeed IPS Supreme x100” – pentru care asteapta vanzari de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/e-boda-a-lansat-o-tableta-cu-tehnologie-ips-si-vrea-sa-vanda-3-000-de-bucati-in-acest-an-77280/]3.000 de bucati[/url] in acest an.

Conform lui Alexandru Dragoiu, intrarea E-Boda pe piata tabletelor vine dupa o lunga perioada de cautari si de analiza a pietei. „Am vrut sa aducem produse premium, din punct de vedere caracteristici tehnice si design, dar la un pret gandit pentru romani. Am mizat pe cresterea incredibila a acestei piete, pe faptul ca tableta este un produs al tuturor, un produs util, nu doar o jucarie – desi este si o jucarie excelenta pentru o parte din consumatori”.

[b]Cum alegi o tableta[/b]

Fiecare persoana isi alege tableta PC in functie de necesitati si buget.

„Depinde care sunt criteriile cele mai importante pentru fiecare persoana. Pe unii ii intereseaza portabilitatea si atunci au nevoie de o tableta mica si usoara. Pentru altii sunt foarte importante performantele grafice si experienta de utilizare, iar pentru altii conteaza foarte mult doar pretul, avand nevoi simple”, a spus Alex Dragoiu.

„Fiecare isi poate gasi tableta potrivita daca stie, macar in mare, ce va face cu ea. Cred ca nu ai nevoie de o tableta de 2.000 de lei pentru a da mailuri si a sta pe Facebook. Cum nu poti sa ai o tableta de 400 lei daca esti un fan al vitezei si al performantelor grafice”, a adaugat el.

[b]Producatorii romani vor sa tina pasul cu cei staini[/b]

Cum pot face asta? Lansand dispozitive din ce in ce mai performante.

De exemplu, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/allview-a-lansat-o-tableta-care-se-transforma-in-netbook-77409/ ]Allview a lansat[/url] tableta care poate fi  transformata in intr-un netbook prin intermediul unui docking cu tastatura, a capacitatii de stocare, a aplicatiilor office si de securitate a informatiilor.

Tableta  AllDro3 Speed T ruleaza sistemul de operare Android 4.0 si are un touchscreen IPS HD de 9,7 inch, doua camere foto, memorie flash de 16GB, memorie RAM de 1 GB DDR3 si conectivitate la internet prin Wi-Fi si 3G prin modem.

De asemenea, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/e-boda-a-lansat-o-tableta-cu-tehnologie-ips-si-vrea-sa-vanda-3-000-de-bucati-in-acest-an-77280/]E-Boda a lansat[/url] recent o noua tableta cu tehnologie Impresspeed IPS Supreme X100, cu sistem de operare Android 4.0, cu ecran capacitiv ce recunoaste 10 atingeri simultane si diagonala de 9,7 inchi.

Si compania [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/android-4-0-disponibil-pe-toate-tabletele-evolio-76782/ ]Televoice a anuntat[/url] luna trecuta lansarea comerciala a tabletei Evotab2 cu sistem de operare Android 4.0 – Ice Cream Sandwich.